Жителите на Камено ще трябва да си сложат табелки на домовете, за да може да има ред в адресите. Промяната ще бъде заложена в новата наредба за обществения ред, която беше приета днес на сесия на местния парламент. Изискването за поставянето на табелите ще бъде добавено на следващото заседание, за да има време да се уточни точно как ще изглеждат те – вероятно сини и черни, с бели букви.

Това е една от къщите в центъра на Камено, която има табелка в момента, макар и зелена и само с номер. В други райони обаче положението е съвсем различно, хаосът е пълен. На новите табелки трябва да има адрес и номер

Новият ред беше предложен от постоянните комисии към Общинския съвет преди днешното заседание и подкрепен от кмета Жельо Вардунски. В залата днес разпалиха дебат, като някои от аргументите на съветниците, които се изказаха против начина им на поставяне, бяха, че това трябвало да бъде препоръчително, а не задължително начинание и да бъде оставено на съвестта на хората. Други пък смятаха, че Общината трябва накуп да закупи табелките на гражданите, а трети – че не било нужно да има изискване за вида на табелките.

„Община Камено е една от най-социалните общини, но не можем да купуваме табелки за частни имоти. Случвало се е Бърза помощ и полиция да обикалят дълго, докато намерят даден адрес, защото просто няма номера на имотите. Това не е моя прищявка, а се опитваме да въведем ред, за улеснение на всички“, каза кметът Жельо Вардунски. Той добави, че е имало случаи, при които линейки и полицейски коли са спирали до сградата на Общината, а екипите им да питат дежурния къде се намира дадена къща. „Това е за сигурността на хората, хубаво е да се знае коя е улицата и номера на къщата. Аз лично ще си направя на моето жилище и ще проуча възможностите къде най-бързо и евтино се изработват. Нямаме право да финансираме ние това. Бих помогнал на всеки жител. Хубаво е табелите да изглеждат приблизително еднакво, да не настане шарения – една червена, друга жълта.“, каза кметът Вардунски.

Той днес оттегли предложението си за табелите, за да може на следващата сесия да бъде внесено отново в изчистен вид. На хората ще бъде даден период до декември 2017 година да сложат ред в адресите си. На сесията днес беше направено предложение и да се именуват улици в тези населени места, които сега са безименни. Оказа се, че имена на улиците има само в селата Винарско, Трояново и Русокастро.