Намеренията на бизнесмена Нуман Гюлер в карнобатското село Соколово разпалиха страстите в Общинския съвет на днешната му сесия. Председателят на местния парламент Маргарита Стаматова и общинският съветник Станчо Станков влязоха в директен спор на тема: За кой бизнесмен решенията могат да бъдат гласувани и за кого – не. Повод за бурните дебати беше желанието на Гюлер, който развива бизнеса си от години в намиращото се в близост до Карнобат село, да загради бившия Селскотостопански двор, където смята да изгражда силози за съхраняване на зърно, складово стопанство и други съоръжения. В средата, между постройките обаче в момента минава коларски път, който служи на други стопани да стигат до имотите си. Наблизо има кравеферма и е необходимо преди да бъде заграден имота на Гюнер, да се направи нов път. Именно това разрешение трябваше да даде днес Общинският съвет, като първоначално да гласува изработване на проект на изменение за действащ ПУП-ПРЗ.

„Тъй като производственият процес между отделните площадки е свързан, минаващият полски път не позволява рационално ползване на същите за осъществяване на инвестиционните намерения“, се казваше във внесена докладна записка в местния парламент.

Като управител на фирма „ДЕН“ ООД Нуман Гюлер се е сдобивал последователно с имотите в Селскостопанския двор, където днес кипи оживена дейност. Според кмета на Карнобат той иска да загради имота си, тъй като, ако оставането му отворен и преминаването на външни хора, би било предпоставка за кражби.

Остро срещу намеренията на Гюлер се изправи общинският съветник Станчо Станков. „Тук се действа на принципа моят дом е моята крепост“, рязко каза той. В крайна сметка с 10 гласа „за“, 9 „против“ и 1 „въздържал се“ предложението за решение не беше прието. „Не е нормално това, за едни хора от бизнеса да може, а за други не“, бурно реагира председателят на ОбС Маргарита Стаматова. „Кое не е нормално? Общината да разработи ПУП“, отвърна пък й Станков. Привърженици на идеята на Гюлер съзряха конфликт на интереси при отхвърлянето на предложението. Единственият „въздържал се“ по темата беше представителят на ДПС Емине Али. „Гюлер не е привърженик на ДПС и вероятно това е причината да гласува по този начин“, коментираха общински съветници.

Кметът Георги Димитров заяви, че няма обяснение за нагласите на отделните представители в местния парламент и зададе риторично въпроси дали някой от тях не вижда в земеделския производител в Соколово свой конкурент.

„За мен кметът, администрацията, Общинският съвет, когато вземат решения, трябва да надмогнат личните интереси. Ние сме давали разрешения за изработване на ПУП на други стопански обекти – еднолични търговци, ползватели на земеделски земи, някои от които са декларирали конфликт на нитереси тук – в ОбС. Днес ни се дава съвет той да започне да прави нещо, ние тогава да решим. Как да започне изграждането на нещо, което по принцип е незаконно?! Не може без проект. Ако той реализира пътя, ние едва тогава заставаме пред въпроса дали да вземаме решение старият път загубил ли е предназначението си като такъв. Това ще стане в рамките на 2 или 3 години. Сега нищо не направихме. Казахме, че просто не сме съгласни с предложението, защото там стои човек, който е някакъв конкурент. Не знам защо! Необяснимо е за мен, ще преценя дали е необходимо да внеса тази точка на следващото заседание.“, каза след сесията кметът Георги Димитров.