Зала с познатите от времето на социализма железни профили и очукани стълби пред нея, по които някога е кипял живот – това е огромната ябълка на раздора, разбунила духовете в айтоското село Съдиево и местния парламент в общинския център – Айтос. Драмата в случая е кой ще държи ключа от въпросното помещение – бизнесменът Георги Янев, който има СПА-комплекс в съседство или кметът на селото – Щерион Щерионов. Това ще трябва да решат петима общински съветници, проучвайки настроенията сред местните жители. Те ще уточняват дали помещението ще се ползва като спортен център или ще остане във вида, в който е в момента.

БургасИНФО съобщи за двете срещуположни гледни точки – от една страна кметът Щерионов смята, че залата трябва да остане за поводи на местните хора – празници, погребения и други обществени нужди, а от друга – бизнесменът Георги Янев е категоричен, че тя може да допринесе за съживяване на селото, като в нея заработи рехабилитационен център в допълнение към природните дадености – минералната вода. На днешната сесия на Общинския съвет от името на вносителите на предложението за спортен център - общинският съветник от БДЦ Петър Хараламбов, оттегли докладната записка като поиска да бъде съставена комисия, която да се произнесе по въпроса. Така беше решено първо по случая да се произнесат общинските съветници Панайот Которов от БСП, Петър Янев от БДЦ, Стоян Колев от Реформаторски блок, Димо Парушев от ГЕРБ и Ружди Ахмед от ДПС, а Общинският съвет след това да вземе окончателно решение.

До тук се стигна, след като в местния парламент беше внесена докладна записка от съветници от ДПС и БДЦ за отдаването на помещението, намиращо се в кметството на Съдиево, под наем на сдружение под председателството на Георги Янев. В нея се предлага залата да бъде дадена за изграждането на спортен център. Това предизвика негативната реакция на кмета на населеното място Щерион Щерионов, който разполага с подписка, подкрепена от 190 местни жители „Против“. „Кой ще тренира в тази фитнес зала?“, пита той.

Според Георги Янев пък идеята е да се върнат младите хора в селото. „Това ще бъде възстановителен център, който допълнително ще привлича хора тук. Защо да няма нещо хубаво, вместо да растат бурени?“, задава въпрос Янев.

Всъщност основният спор между двамата беше ползва ли се в момента тази зала. Екип на БургасИНФО провери днес какво е нейното състояние. Кметството и СПА-комплексът на Янев са разположени срещуположно, като двата обекта са в непосредствена близост. До въпросната зала, предизвикала драматични спорове, всъщност се стига по плочки край обрасла с бурени градинка. Стълбите са изпочупени, а вътрешният вход – откъм кметството, е затворен, като на пода, пред вратата, има и наредени керемиди. Помещението е изолирано, вътре има самотни столове и шубер на отдавна забравена кухня. В самата сграда има още едно помещение, видимо обновено, върху чийто вход е изписано: Ритуална зала.

От тук нататък хората в село Съдиево сами трябва да решат дали спорната зала трябва да остане заключена и кой, кога и по какъв повод да я отваря.




Това е втората зала вътре в сградата на кметството в Съдиево, която видимо е освежена и действа, за разлика от другата, в която животът сякаш е замрял от времето на социализма

Сградата на кметството се намира в тревясалия двор, намиращ се зад дърветата вдясно, точно срещу СПА-комплекса на Янев (вляво)