Китай изстреля първия експериментален спътник за квантова комуникация в света, съобщава Telegraph.
Спътникът е кръстен „Мо Дзъ“ на китайски философ и инженер от древността. Изстрелването е извършено от космодрума „Цзю Цуан“ в северозападната китайска провинция Гансу.

Комуникационната система от ново поколение може да устои на почти всички стандартни форми на разшифроване и може да бъде използвана за военни и финансови цели.Спътникът за квантови експерименти (QUESS) ще предава криптирани кодове от космоса към Земята и ще осигури по-подробен поглед върху научния феномен „квантово заплитане“.

„Този спътник бележи промяната на ролята на Китай – от последовател в развитието на класическата информационна технология в един от лидерите на бъдещите й постижения“, предава Синхуа.

„Програмата е приоритет за страната ни“, каза президентът на Китай Си Дзипин и призова страната да се утвърди като космическа сила и освен цивилни, неговите амбиции са програмата да тества антисателитни ракети.

„Мо Дзъ“ е конструиран да предава кодове между две станции в Китай (в Пекин и Урумчи) и между Китай (Пекин) и Европа ( Виена). Тъй като квантовият фотон не може да бъде разделен или удвоен, „е невъзможно информацията, предавана чрез него, да бъде подслушана, прихваната или разбита“, допълва Синхуа.