Как да бъде осигурена безопасността на пътя Бургас-Варна? Това е въпросът, който раазискваат днес представители на различни институции на дискусия в Областна управа.Статисиката е шокираща, това е пътят с най-много катастрофи.

В срещата участва Настимир Ананиев председател на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщенията в Народното събрание, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, началникът на отдел Пътна полиция към МВР комисар Бойко Рановски, представители на Областна дирекция на МВР Бургас, представители на Агенция “Пътна инфраструктура”, представители на община Бургас, председателят на Постоянната комисия по туризъм към ОбС-Бургас Живко Табаков, общински съветници, представители на Съюза на българските автомобилисти и неправителствени организации, имащи отношение по темата за пътната безопасност.

„В Несебър са командировани полицаи, които правят проверки както за алкохол, така и за наркотици. Данните са стряскащи“, каза комисар Рановски. Оказа се, че броят на хванатите дрогирани шофьори зад волана е равен с този на употребилите алкохол.

Черните отсечки в страната са пет, като най-много са катастрофите по пътя Бургас-Варна. През 2015 година България е на първо място в Европа по брой на ПТП и загинали. Отсечката Бургас-Варна е дълга 113 км. От 2013 г. до 31 май 2016 г. инцидентите там са 864 с 22 загинали и 198 ранени. Само през 2015 г. на тази отсечка са станали 238 ПТП с 9 загинали и 6 ранени. До 1 юни т.г. катастрофите са 165 с1 загинал, 12 ранени. Най-проблемине километри са 190-ти, 202-и, 209-ти, който е край Ахелой. Най-тежките месеци, очаквано са юни, юли, август, септември.

Другите проблемни отсчеки в страната са Русе-Бяла, която е наполовина по-къса, но с по-концентрация на ПТП, Пловдив-Асеновград и Казанлък-Стара Загора.