„Всички православни християни, когато има проблеми, затруднения, трябва да дойдат в храм. „Св. Богородица” в Бургас и смирено, и с вяра да възнасят своите молитви към великия чудотворец и победоносец. Нека тези молитви бъдат чути и приети от него и удовлетворени, нека, тези, които се молят, имат радост и получат здраве”. Това каза Сливенският митрополит дядо Иоаникий навръх 6-ти май, когато частица от чудотворните мощи на Св. Георги бе тържествено пренесена в бургаския храм, където беше посрещната с тържествена церемония от отец Борис Беров.


Редица институции положиха неимоверни усилия, за да бъде предоставено святото късче на Бургас, а Свети Георги беше оповестен като втори закрилник на морския град, заедно със Свети Николай Чудотворец. Светинята, която постави Бургас на картата на поклонническия туризъм, трябваше да е достъпна за вярващите всеки ден. Особено през летния сезон, когато градът е пълен с туристи. Сигнал на наши читатели обаче показва, че в повечето време мощите остават скрити дори за самите бургазлии.„Къде са мощите? Нали трябваше да са изложени в църквата?”, питат граждани. Туристи гневно коментираха, че специално са дошли на тридневна екскурзия до Бургас, като една от забележителностите, които искали да видят, е именно светинята. „Останахме безкрайно разочаровани, защото се оказа, че ги изнасят само в определени дни. Не е ли редно постоянно да са на разположение за молитва?“, възмущават се хората.
Проверка на BurgasINFO показа, че светинята е в църквата Св. Богородица, но в повечето врем не е пред хорските погледи.
„Изкарваме мощите, когато има литургия – в четвъртък, петък и неделя сутринта, а понякога и в неделя следобед. За да ги покажем, трябва да има свещеник, който миросва за здраве”, каза служителка от храма. Така се оказва, че ако турист реши да се поклони пред най-новата реликва на Бургас, няма да може да го направи, освен, ако не дойде в някой от трите дни, при това в определен час. График обаче, който да е публичен, няма оповестен.„Понякога молитвите не могат да чакат, също както и летовниците, които просто могат да отскочат за поклонение в Созопол. Дано това положение да се промени, след като ремонтът на храм „Св. Св. Кирил и Методий” бъде завършен и частицата от останките на Св. Георги бъдат преместени там за постоянно“, казаха разочаровани православни християни, които в петък следобед бяха в църквата, но не успяха да видят мощите на Свети Георги.