Оперната певица Гергана Николаева дебютира в ролята на врачката Улрика в "Бал с маски" на Верди в Държавна опера Бургас на 21 юни от 19:00 часа.

“Улрика е изключително силна роля и за мен е голямо предизвикателство. Аз винаги пея с много емоция. Музиката е животът ми. За мен е удоволствие да съм гост на един от най-изявените ни културни центрове, каквато е Бургаската опера”, казва Гергана Николаева.

Екипът е прекрасен – диригент е Иван Кожухаров, а режисьор - Александър Текелиев. Участват Стоян Даскалов, Александър Крунев, Йоана Железчева, Мария Цветкова. След образа на Дулсинея, който Гергана изигра в началото на тази година, партнирайки си Орлин Горанов (Дон Кихот) и Мариян Бачев (Санчо Панса) в постановката “Под знака на Ла Манча”, на режисьора Борис Панкин, тя енергично се превъплъщава в гадателката Улрика от опера на Верди “Бал с маски”.

Гергана завършва оперно пеене в ДМА „Панчо Владигеров” – София, в класа на доцент Ирена Бръмбарова. Участва в майсторски класове на Александрина Милчева, Стефка Евстатиева и Гудрун Айас (Мюнхен, Германия). През 2009 г. е финалист на международния бароков конкурс за оперни певци – Ritorna Vincitor, Италия. Преди 2 години Гергана Николаева смело стартира изключително нестандартен и много провокативен проект за българския музикален пазар „Поп музиката среща класиката“, съвместно с композитора и продуцент Георги Красимиров – Герасим.

“Винаги съм била различна и съчетанието на класическата музика с новото време дойде много естествено в този период от живота ми. Щастлива съм, че за две години усилена работа, тази модерна стилистика спечели много почитатели. Считам, че албумът “Поп музиката среща Класиката” ще даде възможност на много хора, които са били възпрепятствани да се докоснат до класическата музика, да намерят път и развият интерес към богатото световно музикално наследство от векове”, сподели мецосопраното Гергана Николаева. Фрагменти от красиви и известни оперни арии и класически произведения са стилно и балансирано вплетени в модерни аранжименти. Албумът съдържа и дуетни песни със звездите на българската поп музика: Орлин Горанов, Силвия Кацарова, Камен Воденичаров, Тони и Лео.