Министърът на туризма Николина Ангелкова разпореди да бъде извършена проверка на плаж Иракли. Днес представители на Министерството на туризма направиха оглед на място на плажната ивица, който показа, че няма поставени плажни принадлежности и не се събират такси от туристите. Поводът за инспекцията е разпространена информация в интернет, че на Иракли се събират пари от туристите за ползване на чадър и шезлонг.

Докладът на служителите на министерството от огледа на място показа, че разпространените снимки с табели с цени не са разположени на Иракли, а на плаж Вая, който е в близост до него. Ивицата там е отдадена под наем и има одобрена схема за поставяне на плажни принадлежности. Съгласно събраната информация, чадър и шезлонг се предоставят на туристите срещу 6 лв. за брой, а цената с включена храна и напитки е 36 лв. Предстои да бъде направено и заснемане на плажната ивица, за да се установи дали се спазва одобрената схема за поставяне на плажни принадлежности и дали са осигурени 50% свободна зона, но на място има поставени не повече от 25 чадъра.

Съгласно приетите промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, Иракли е отделен като плаж за природосъобразен туризъм и на него се забранява всякаква търговска дейност, като ивицата не се отдава на концесия и/или под наем. Държавата вече е осигурила и водно спасяване на него, за да се гарантира безопасността на туристите.