Едно младо момиче, което се чувства уютно в грубоватия и мъжки футболен свят. Християна Гутева се е запътила към това да запише името си в историята на този спорт у нас. Само преди седмица тя за първи път ръководи мач от професионалната Б група в Поморие. Но нищо чудно съвсем скоро да стане и първата дама футболен съдия свирила в А група, разказва Нова телевизия.

„Обичам много футбола от малка, играла съм с момчетата. Изпълнявам мечтите си. От дебюта ми като съдия не се чувствах притеснена. За мен няма значение дали съм първа или втора, а да се налага в България женското съдийство“, каза младото момиче. Според Хриситяна има много хора, които все още са предубедени към жените-съдии.

„Аз не намирам никакъв феминизъм тук. Съдийството е нещо, което винаги съм искала да правя. Получавала съм абсурдни покани. Един футболист ми каза – ти мен няма ли да ме поканиш на кафе. Интересни предложения за кафе, кино и какво ли още не съм имала“, казва с усмивка тя по повод глупавите свалки на терена. „Срещала съм и доста негативни реакции от страна на футболистите, но в крайна сметка това е част от играта. Аз лично имам дар слово и го използвам по време на мачовете да се разбера по-добре, както с футоблисти, така и треньори“, обобщава Християна. Тя смята, че след време ще й бъде трудно, като дойде времето да създава семейство. „В момента обаче само футболът ми е в главата“, казва тя.