Малко преди голямата премиера на балета „Лебедово езеро”, Бургаската опера открехна вратите на гардеробната си, за да покаже част от приказните костюми, с които ще танцуват девойките – лебеди, принцът и злият магьосник. Дантела, ефирна коприна и кадифе ще покрият съвършените тела на балетистите, които ще представят най-мащабния спектакъл, игран в Бургас. Костюмите на Белия и Черния лебед обаче се пазят в дълбока тайна до нощта на премиерата – 30-ти май. Те са дело на Цветанка Петкова – Стойнова и са изработени от неуморните шивачки на Бургаската опера.

Точно в 19:00ч. в понеделник публиката ще може да види „Лебедово езеро” в пълния му блясък. А изящните солисти и красива музика ще са пиршество за очите. В ролята на Белия и Черния лебед ще влезе примабалерината Веса Тонова, в принц Зигфрид ще се превъплъти Емил Йорданов. Злият магьосник ще бъде изпълнен от Милен Петров, а шутът от Даниел Тичков. Режисурата е дело на ненадминатия проф. Хикмет Мехмедов, а сценографията на гениалния Иван Токаджиев.

„За първи път ще покажем комбинация между рисуван и принтиран декор”, споделя Токаджиев. За основен цвят на декора е избран синият. В част от сцените ще се използва и мултимедия, която ще подсили сетивата на публиката.

За безсмъртната класика на Чайковски се смята, че трябва да се гледа поне веднъж в живота. „Лебедово езеро” е прекрасен начин, по който родителите могат да въведат децата си в магията на танца. Заради приказния сюжет, увличаща музика и костюми, балетът успява да задържи вниманието дори на най-малките зрители.