Българските медалисти от 23-ото издание на Сoncours Mondial de Bruxelles 2016, което тази година се проведе в България, ще представят шампионите си по време на третия Wine Fest Burgas, който ще се проведе от 28 до 31 юли в експоцентър "Флора" в Бургас.

Носителите на 109 медала: 58 сребърни, 47 - златни и 4 - големи златни, ще представят своите вина пред взискателната аудитория в Бургас от 28 до 31 юли. За поредна година над 42% от участващите наши вина в най-големия независим конкурс за вино и спиртни напитки Сoncours Mondial de Bruxelles печелят отличия. 70 български фирми представиха 257 вина, които се конкурираха с близо 9000 от цял свят. България отново излезе на международната винарска сцена с най-силните си образци и заслужено прикова погледите на световната винарска общност.
Тема на тазгодишния Бургаски фестивал на виното е сорт "Шардоне". За обявяване на носителя на наградата "Шардоне на Бургаския фестивал на виното 2016" Националната лозаро-винарска камара организира конкурс с професионално жури. Вината ще бъдат представени и на конкурса "Изборът на потребителите", който ще направи своя класация.
Майсторски класове и дегустации ще се водят от български и чуждестранни експерти по темите: "Сорт Шардоне", "Лозаро-винарски райони и винарски туризъм в България", "Най-добрите български вина от местни сортове за 2016 година" и др.
В гурме зоната ще се представят производителите на традиционни местни и млечни продукти и деликатеси. Най-верният спътник на виното - хлябът, ще бъде представен на майсторски клас по приготвяне на традиционен български хляб от лимец, което ще даде възможност на участниците да се докоснат до древни български традиции.
Очаква се повече 30 български производители, търговци и вносители да представят над 200 елитни марки вина.