Университетската ботаническа градина - София е истинска съкровищница, пълна с най-красивите цветя и дървета. Някои от тях пазещи свои истории.

Градината е създадена през 1892 г. от първия български професор по ботаника Стефан Георгиев (1859 – 1900). Може би именно заради своята уникалност, от нея ще бъде дадено началото на инициативата на bTV “Да изчисим България заедно”, която е подкрепена от Министерството на околната среда и водите. Днес тя се е превърнала и истинско растително царство, в което се отглеждат над 2000 растения, припомнят от МОСВ.

Най-голямата гордост на ботаниците е гигантски летен дъб на повече от 120 години. Засаден е от цар Фердинанд I, който сложил в корените му златна монета за благополучие, жизненост и просперитет. Величественият дъб се извисява на 25 м височина, а в сянката му са се сгушили кичест тис и няколко алпинеума със сенколюбиви растения. Вековното дърво е обект на специални грижи. Наскоро му е правена формировъчна резитба. Специална конструкция в скелета на короната укрепва клоните, за да са устойчиви на силни ветрове, разказа главният озеленител на градината ланд. арх. Вера Дянкова. Тази година е извършен дендрохронологичен анализ от специалисти на Лесотехническия университет. На базата на този анализ може да се разчете информацията, която дървесният вид е записал в годишните си пръстени. По-широките годишни пръстени на дървото показват в кои периоди е имало повече валежи, а по-тесните са формирани от продължителни засушавания. Изследването и подробните резултатите от направения анализ ще бъдат публикувани в новото списание на Ботаническата градина.

В съседство на ветерана се извисява Гинко билоба- реликтен вид на повече от 200 млн. години. Това дърво е от времето на динозаврите и е известно с лечебните си качества. Има и две величествени метасеквои, които са отгледани от семена, пренесени от Китай от акад. Николай Стоянов през 1944 г.

В началото на май в градината цъфтят дървовидни божури, красиви и редки растения, трудни за размножаване.

Колекцията от ириси е в отделен кът, който скоро ще се превърне във феерия от жълти, бели и сини цветове. Обособени са в моноградина, в която са представени различните сортове перуники. Всяка есен се изрязва надземната им част, а там, където е нужно, коренищата се прочистват.

В близост се намира т. нар. „Бабина градина”, която е създадена, за да се популяризират сред децата някои традиционни растения. Там мирно съжителстват чубрица и копър, риган, лавандула и ревен, босилек и още много подправки.

През пролетта най-атрактивни за посетителите са лалетата, но тази година те прецъфтяха изключително бързо заради прекалено топлото време. Градината не остава никога празна. След изваждането им, в лехата се засаждат летни цветя. Прави се партерно или килимно зацветяване с различен композиционен рисунък. При подбора на видовете е важно те да са с еднаква височина и подходящи цветове, с които да се постигнат хармонични колоритни съчетания. Така че в началото на юни тази леха ще е отново в пълния си блясък.

Скоро розариумът ще е притегателният център, защото там ще разцъфнат над 50 сорта рози – бели и бледожълти, оранжеви, кичести, ароматни, щамбови и маслодайни. Една от най-прекрасните е „Клод Моне“, която ухае на парфюм, цветът й непрекъснато се променя, а ароматът й е смес от бергамот и лимон. Но голямата любов на всички е тъмночервеният хибрид – „Гранд Шато“, който е на първа линия в розариума.

В оранжериите на Университетската ботаническа градина посетителите могат да разгледат богата колекция от палми, цикасови, кактуси и други сукуленти.

Университетската ботаническа градина - София е партньор на МОСВ в дейностите по опазване на растителните видове и растителните генетични ресурси на България.

Споразумението, подписано между институциите, предвижда осъществяване на съвместна научно-изследователска и експертна дейност, реализация на съвместни проекти, обмен на бази-данни, организиране и провеждане на образователни програми в областта на съхраняването и устойчивото използване на растителното биоразнообразие и други.