Хитри къмпингуващи си играят на криеница с инспектори, засичащи незаконно поставени палатки и каравани на терени в Царево. В съда нарушителите излизали чисти като сълза, защото нямало как да се установи кой и кога точно е забил колчетата. По тази причина е предложена промяна в Наредбата за опазване на обществения ред, която ще бъде гласувана на предстоящата сесия на местния парламент. В сегашната наредба съществува текст, който забранява разполагането на палатки, каравани, ремаркета и други съоръжения с туристическа цел извън териториите, определени за курортно-възстановителни цели, както и на земя, която е предназначена за това, но пък къмпингуващият няма съответното разрешително от главния архитект на Общината.

Оказва се обаче, че този текст дава вратичка на нарушителите. „Тази действаща наредба е нефективна, води до трудна доказумеост на извършеното нарушение и до действителния нарушител. Това произтича от факта, че е посочено като нарушение единствено разполагането на палатки, ремаркета и полуремаркета. Голяма част от издадените наказателните постановления за нарушения съдържат подобни изводи в съда – „... в поставлението не са посочени и липсват, а и в хода на съдебното следствие не се събраха доказателства, от които безспорно да се установи, че именно жалобоподателят на инкриминираната дата и място е разположил палатка за къмпингуване с туристическа цел в имот на територията на община Царево. Актосъставителят, установил твърдяното нарушение, не е възприиел лично и няма как да е възприел факта на извършването на деянието, тъй като е заварил вече разположената палатка и жалбоподателя, но не е изследвал въпросите кой, кога и къде точно е разположил въпросната палатка“, са мотивите на кмета на Царево Георги Лапчев да иска промяна на наредбата.

Затова сега като нарушители ще бъдат считани не само тези, които опъват палатката, но и тези, които я ползват, както и собствениците и наематели на терени, върху които е тя. На нарушителите ще бъде налагана глоба от 200 до 2000 лева, при повторно нарушение - от 2000 до 5000 лева.