Тази година посрещането на Великден ще излезе със 7-8% по-евтино. Пазарът е спокоен и балансиран, изненади не се очакват, прогнозира шефът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов. И уточни, че винаги са възможни опити на спекуланти да вдигнат цените, но конкуренцията нямало да го позволи, пише "24 часа".

Заради топлата зима имало много по-голямо производство на зеленчуци в момента у нас, а и всяка ниша се запълвала веднага от внос.

Разбира се, основното за Великден не е салатата, а агнешкото. Производителите призовават българинът да си го купи директно от фермите.

“Можеш да видиш агнето, да си го избереш по порода, височина, цвят, да ти го заколят пред теб и да занесеш вкъщи здраве”, заяви шефът на Националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров. Той обаче предупреди, че цената на килограм живо тегло вече се вдига.

Допреди седмица е била по 4,60-5 лв. без ДДС, а сега вече в Кърджалийско агнетата се продавали по 5,20-5,40 лв.

В магазините агнешкото е по 13-14 лв., но ще стигне и до 17 лв./кг за бут и разфасовки, прогнозира Чилингиров. (Виж таблица с цените) Той посъветва месото да се избира внимателно, за да не бъде взето размразено агнешко, което се представя за прясно. При току-що закланото цветът е от блезодорозово до розово, мазнините са бели, а при натиск е еластично.

Освен български агнета се предлагат и много румънски. Причината е, че те се продават с лев по-евтино от родните животни и дори докарани у нас стигат на 4,50 лв./кг живо тегло. Предприемчиви нашенци ги били вкарали още преди месец и сега ги угоявали.

Както всяка година, и тази в магазините щяло да има голямо количество замразено новозеландско и австралийско агнешко. Предприемчиви фермери предлагат и печено агне

за 300 лв. По интернет месото е 14 кг, приготвено по италианска технология и изпечено в класическа пещ. Ако се избере този вариант, кило агнешко за великденската трапеза ще струва над 20 лв., но се спестява целият труд по приготвянето.

За опасност от стари полски яйца предупредиха наскоро от съюза на птицевъдите. Те можело да бъдат вкарани у нас след католическия Великден, който тази година беше месец преди православния. Срокът на годност на яйцата е 28 дни.