Мислим за закупуването на трети линеен ускорител. Това каза управителят на Комплексен онкологичен център – Бургас д-р Христо Дечев за радио Фокус. По неговите думи листите на чакащите за лъчетерапия в Бургас ще бъдат ликвидирани след закупуването на линейния ускорител.

„Ще се обслужват по-голям брой пациенти, но няма да можем да отговорим на нуждите с двата апарата, така че мислим вече за трети апарат, защото закупуването на втория е въпрос на техническо оформление и организация”, уточни той. През тази година предстои да бъдат закупени и конуси към първия линеен ускорител, за да може се въведе методът на лечение „радиохирургия”. „Вторият линеен ускорител, който ще закупим, ще бъде за пациентите, които ще лекуваме с конвенционална лъчетерапия”, уточни д-р Дечев.
„На среща с министъра на здравеопазването той разясни, че са предвидени по региони на икономическо развитие. Ние попадаме в Югоизточен район, където се оформят два центъра. Единият е Стара Загора, а другият-Бургас”, каза още д-р Дечев. „В Стара Загора е съсредоточена университетска клиника, но ние обслужваме население от 560 000 души, а в летния сезон се увеличава със 100-150 000 човека, които също се нуждаят от обслужване. Двата центъра ще се оформят по отношение на концентрация на медицинска апаратура, здравни кадри и инвестиране в здравеопазване”, обясни той.