Старото пристанище на Бургас възкръсва за нов живот. Започва ремонт на пространството от първо до четвърто кейово място- там, където досега корабите разтоварваха стоки. То ще бъде превърнато в красив парк с много зеленина и паркова мебел. Така пристанището ще се отвори към града и ще посреща гости и туристи. Това съобщи специално за Труд Диян Димов, изпълнителен директор на порта в морския град.

В непосредствена близост до старото пристанище бе направена Морска гара. Там сега е любимо място за разходки и риболов на бургазлии и туристи. От Морска гара тръгват корабите за остров Света Анастасия и акостират луксозните лайнери. След направата на новия парк, пасажерите идващи в нашето пристанище от цял свят, ще попадат направо от лайнера в парка, а оттам ще се придвижват към Бургас, Несебър или Созопол, взависимост от маршрута, който са си избрали за престоя в пристанището.

Първият лайнер тази година пристига на 6- ти май- Гергьовден, съобщи Диян Димов. Това ще е "Коста Неоромантика", дълъг близо 300 метра с 2 700 пасажери на борда. Сезонът на круизите през 2016- та година се очаква да е необичайно дълъг- ще продължи до края на септември. През миналата, той започна доста по- късно- през август, но пък подобаващо.

Тогава най-големият пасажерски кораб, плаващ в Черно море - "Изумрудената принцеса", акостира в Бургас. Под екзотичния флаг на Бeрмудските острови, той бе въведен в Морска гара от два влекача. Той е с 290 метра дължина, 36 метра ширина, 57 метра височина. Петзвездният курорт "ще остави" у нас 200 000 и 400 000 евро, според прогнозите, съобщиха тогава от пристанището. "Изумрудената принцеса" бе с 15 пасажерски палуби, 900 каюти с балкон, луксозни ресторанти, казино, театър за шоу-представления, нощни клубове, релакс зони със спа център и фитнес, плюс няколко открити басейна.

Тогава в пространството до Морска гара се разтоварваше морска сол и гледката бе "отворена" за пасажерите на лайнера. Тази година обаче туристите ще се наслаждават на новия парк, който се очаква да бъде завършен до края на март.

източник: в. "Труд"