Вече тече трети месец от разглеждането на втора инстанция на делото за убийството на малката Александра Тодорова от Поморие, а Апелативен съд – Бургас все още не е оповестил решението си.

Това се случва твърде рядко, обичайната практика на съда е произнасяне в рамките на регламентирания едномесечен срок, коментираха пред „24 часа” адвокати.

Апелативен съд Бургас изслуша пледоариите на страните по делото за убийството на 8-годишната Алекс на 20 октомври. Делото стигна до втора инстанция след като Атанаска Георгиева обжалва доживотната си присъда, постановена от Окръжния съд. Жалба пуснаха и родителите на убитото дете – те настояват за доживотно наказание без право на замяна.

С присъдата на първа инстанзия 40-годишната Атанаска е призната за виновна за това, че на 10 април умишлено е умъртвила детето по особено жесток и мъчитилен начин. Според обвинението убийството е извършено между 17 и 19 ч.

Първоинстанционният съд осъди Георгиева да плати на родителите Веселин и Ева Тодорови по 130 000 лева кръвнина.

На 20 октомври защитникът на Атанаска Георгиева – адвокат Калин Янев заяви, че липсват убедителни доказателства за авторството на убийството, както и за мотива за извършването му. Доверителката ми е било подложена на силен психологически натиск, когато е направила лъжливи самопризнания, категоричен бе Янев. Според него Георгиева е права в твърдението си, че тялото на момиченцето е било пренесено от друг човек нейната квартира като това е станало между 14.04 ч. и 19.00 ч. на 11 април, когато Атанаска е била прибрана за разпит в полицията.

Основният коз на защитата е фактът, че при първоначално извършения оглед на тавана на Атанаска тялото на детето не е открито. Това не е станало и при втория оглед, който е приключил в 14.04 часа на 11 април. Трупът на малката Алекс е намерен под матрака на едно от леглата в квартирата при третата инспекция – около 19 ч.

Но пред апелативния съд Атанаска Георгиева заяви, че не е виновна за убийството. За първи път от началото на процеса тя се обърна към родителите на детето.
„Много съжалявам за смъртта на Алекс. Тя беше едно прекрасно дето, малко я познавах, но съм останала с добри впечатления.“, каза подсъдимата.

Прокурорът пледира втората инстанция да потвърди доживотната присъда. Според него окръжните магистрати не са допуснали сериозни процесуални нарушения и присъдата е правилно постановена. Той допълни, че съдът правилно е кредитирал с доверие първоначалните самопризнания на Атанаска, тъй като те се подкрепят от събраните от разследването доказателства.

Внимателно са разгледани всички тези на подсъдимата и правилно съдът е отхвърлил твърдението на Георгиева пред първата инстанция, че друг е извършил убийството, те не се подкрепят от факти, категоричен бе прокурорът.

Александра Веселинова Тодорова изчезна следобед на 10 април, след около денонощие детето бе намерено задушено с две найлонови торбички и скрито под матрак на легло на метри от дома си - в таванско помещение във вх. А на бл. 31 в кв. “Свобода” в Поморие. Семейството живее етаж по-долу. Задържана и обвинена за престъплението бе тогавашната обитателка на тавана - Атанаска Георгиева.

На първа инстанция прокурорът Димо Маджаров поиска най-тежкото наказание, предвидено в НК - лишаване от свобода до живот без право на замяна.
“Смятам, че авторството на престъплението е доказано по безспорен начин”, категоричен бе Маджаров и потвърди тезата си от обвинителния акт, че подсъдимата е извършила убийството сама в собствения си дом, където е скрила и тялото. Доказателствата с най-голяма тежест в полза на обвинението са откритите дактилоскопни и биологични следи от Атанаска върху тиксото, с което е омотана първата торбичка върху главата на Алекс - черна на цвят.

Съдебният експерт д-р Косьо Янков обясни пред магистратите, че след като главата на детето е захлупена с първата торбичка, то за кратко време е загубило съзнание и се е отпуснало. При огледа са открити следи от пенеста течност, за която медикът обясни, че се появява в края на асфикцията вследствие на белодробен оток. Следи от пяната има както върху долната черна торбичка, така и по вътрешната повърхност на втората - зелена торбичка, която е поставена, след като черната е омотана с тиксо.

Според обвинението това изключва възможността тиксото да е омотано по-късно, когато детето вече е било мъртво, както твърди Атанаска в една от защитните си версии.
При обясненията, дадени на 5 март, Георгиева заяви, че убиецът е мъж на име Антон Петров. Той донесъл в крартирата й тялото на вече убитото дете и насила я накарал да докосва торбичката и тиксото.

“Такъв мъж не съществува”, заяви в съдебната зала прокурорът Маджаров. Той посочи още, че заради полицейското присъствие пред вх.А от вечерта на 10 април до следващата сутрин е изключено влизането и излизането на какъвто и да е външен човек.

По време на процеса Атанаска имаше подкрепата на майка си Светла и на двете си сестри. Подсъдимата е разведена, самата тя е майка на две деца, които са останали при мъжа й.

Според запознати се очаква решението на апелативните магистрати да стане ясно още в първите дни на 2016 г.

източник: в. 24часа