Ще бъдат отпуснати до 1 млн. лева за допълнително оборудване на медицинския хеликоптер. Това каза пред журналисти служебният премиер Димитър Главчев, който посети авиобазата на ГД „Гранична полиция“ на летище София във връзка с възможностите на системата за спешна медицинска помощ по въздуха.

Той уточни, че тези пари ще са и за планинско оборудване, за кувьоз за новородени, за апаратура, осигуряваща непрекъснато подаване на кислород от хеликоптера до стационарната линейка, която ще превозва пострадалите.

Вече имаше два полета, което разби спекулации, че нямат да летят, каза Главчев.

Още от самото начало казахме, че системата (HEMS - Helicopter Emergency Medical Service) е основно за спасяване на човешки животи на пострадали при катастрофи, на донорски ситуации, а планинското спасяване е „между другото“, защото случаите в планината са далеч по-малко, отколкото при катастрофи, коментира служебният премиер.

Имахме много запитвания, през последните два полета и преди това от специалисти на специализирани детски заведения, от „Пирогов“ дойдоха писма във връзка това, че хеликоптерът няма вграден кувьоз, обясни служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева.

"Когато се изведе пациентът, за да се закара в съответната линейка до лечебното заведение, вградената в хеликоптера апаратура не може да бъде ползваната и заради това ни трябва система за кислородотерапия за момента от хеликоптера до линейката, която ще го превозва", каза още Кондева.

Служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков каза, че до средата на октомври вторият медицински хеликоптер ще бъде доставен в България.

"Производството на хеликоптери не е като производството на автомобили. Уведомени сме от изпълнителя, че има съответно забавяне при доставка на отделни компоненти, необходими за сглобяване на хеликоптера. Уверили са ни, че началото на октомври или средата – максимум, хеликоптерът ще бъде доставен в България", коментира министърът.