В периода на двойно обращение при получено плащане в брой в левове или в евро търговецът връща остатъка изцяло в евро. Това е записано в последния вариант на Закона за въвеждане на еврото в България, одобрен от Министерски съвет и внесен в народното събрание.

Досега се предвиждаше търговецът да може да ни връща смесено ресто – и в лева, и в евро, което щеше да доведе до объркване на клиентите, пише "Фокус".

Когато търговецът няма достатъчна моментна наличност да върне остатъка изцяло в евро, връща остатъка изцяло в левове, пише още в закона.

Периодът на двойно обозначаване на цените на стоките и услугите в евро и в левове започва един месец след датата на влизане в сила на Решението за приемането на еврото и приключва 12 месеца след датата на въвеждане на еврото в Република България.

Разрешава се в този период търговецът да не приема повече от 50 броя монети в левове, включително стотинки, при едно плащане.

При рекламация на стока или услуга, когато потребителят има право да развали договора и да му бъде възстановена заплатената от него сума, търговецът връща платената сума изцяло в евро. Когато търговецът няма достатъчна момента наличност да върне платената сума в брой в евро, връща платената сума изцяло в левове.