С благословията на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Арсений вчера в Поморие беше открито XX издание на Международния фестивал за православна музика „Света Богородица – Достойно есть“. Един от най-мащабните форуми за църковна музика у нас отново събира в града стотици талантливи изпълнители от България, Сърбия, Молдова и Австрия.

По традиция събитието започна с литийно шествие и водосвет, отслужен oт Н.В.Пр. Сливенски митрополит Арсений, в съслужение с Н.В.Пр. Старозагорски митрополит Киприан, духовници от страната и гости на фестивала.

Официалното начало бе дадено от кмета Иван Алексиев: Вече 20 години, в рамките на няколко фестивални дни, Поморие се оглася от молитвени песнопения във възхвала на Бог и света Богородица – нещо, което ни учи на смирение, доброта, почит и уважение. Затова съм радостен и горд, че този форум го има и днес, въпреки трудностите и превратностите на времето.

Алексиев благодари на новия духовен пастир Сливенския митрополит Арсений за благословията над фестивала, като в знак на признателност му връчи плакет с покровителя на Поморие свети Георги Победоносец. В речта си кметът направи и своеобразен поклон в памет на митрополит Иоаникий – дългогодишен патрон и вдъхновител на „Св.Богородица – Достойно есть“.

Сред достойните деятели заслужено се нареди и Йорданка Туджарова – музикален и организационен директор от първото фестивално издание. За своята дългогодишна пламенна вяра и за неизмеримата енергия, вложена в създаването на всяко издание, Туджарова получи благодарствено писмо и почетен плакет на Община Поморие.

Кметът Алексиев заедно с Таня Никлева, още един значим член на фестивалния секретариат, връчиха грамоти и акварели на храм „Свето Рождество Богородично“ на доказали се във времето приятели на фестивала. Сред тях бяха председателят на НЧ „Просвета 1888“ Милчо Талев, Старозагорският митрополит Киприан, протоиерей Борис Георгиев, многократно участвали хорови състави и други.

Специален гост на събитието бе проф. Мирослав Попсавов – майстор на звуковата иконопис в България, специалист по теология и музика. Сред гостите на откриването беше и кметът на община Бургас Димитър Николов, който поднесе поздравите си към всички участници и организатори и присъства на първия фестивален концерт. Поздрави бяха поднесени и от името на областния управител проф.д.н. Мария Нейкова.

В рамките на петте фестивални дни от 5 до 9 юни жителите и гостите на града ще имат възможност да се насладят на концертна програма от въздействащи солови и хорови изпълнения, както и да се докоснат до лика на Божията майка, а именно до иконата, чието име носи фестивалът. Кметът на община Поморие Иван Алексиев получи разрешението на Светия Синод за това иконата да напусне пределите на храм „Св. Александър Невски“ в столицата и да бъде изложена за поклонение в поморийската църква „Свето Рождество Богородично”.

Вижте програмата до 9 юни:

06.06./четвъртък/

– Акустични репетиции по график.

– 18.00 – II фестивален концерт.

 1. Десислава Младенска и Силвия Младенска – Ботевград, България, кат. 2
 2. Детски хор при ПСЦПД – Панчево, Сърбия, кат. 3
 3. N choir – Виена, Австрия, кат. 3
 4. Камерен хор „Лавиринт“ – Зайчар, Сърбия, кат. 3

– 20.00 – Открита сцена – пред храма (НЧ „Просвета-1888“)

07.06. /петък/

– Акустични репетиции по график.

– 11.30 – Среща на диригентите и ръководители на съставите, фестивалния секретариат, гости и журналисти в Градската художествена галерия „Дечко Стоев“.

– 18.00 – III фестивален концерт.

 1. Хор „Ave Musica” – София, България, кат. 3
 2. Хор на учителките – Добрич, България, кат. 3
 3. Смесен хор „Орфей“ при НЧ „Развитие-1869“- Враца, България, кат. 3
 4. Дамски хор „Ренесанс“ при Академията за музика, театър и пластични изкуства – Кишинев, Молдова, кат. 3
 5. Представителен хор на Старозагорска епархия „Св. апостол Карп“ – България, кат. 1

– 20.00 – Открита сцена – пред храма (НЧ „Просвета-1888“)

08.06. /събота/

– Акустични репетиции по график.

– 10.00 – 12.00 – Репетиция на Сборен фестивален хор «Достойно есть» в залата на НЧ „Просвета-1888“.

– 16.00 – IV фестивален концерт.

 1. Православен хор „Св. Климент Охридски” – София, България, кат. 1
 2. Вокална формация „Мелос“ – Севлиево, България, кат. 3
 3. Хор „Покров на Пресвета Богородица“ при храм „Покров Богородичен“- София, България, кат. 3
 4. Мъжки хор „Стефка Благоева“ – Пловдив, България, кат. 3
 5. Академичен камерен хор „Гаудеамус” при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев”- Пловдив, България, кат. 3

– 18.00 – V фестивален концерт.

 1. Академичен народен хор – Пловдив, България, кат. 3
 2. Панчевско сръбско църковно-певческо дружество – Панчево, Сърбия, кат. 1
 3. Смесен хор при Патриаршеска катедрала „Св. Александър Невски“ – София, България, кат. 1
 4. Сборен фестивален хор „Достойно есть“

– 20.00 – Открита сцена – пред храма (НЧ „Просвета-1888“)

09.06 /неделя/

– 8.00 – Утреня в храм „Рождество на Пресвета Богородица“

– 9.00 – Св. Божествена Литургия – в храм „Рождество на Пресвета Богородица“, в Старинен храм „Преображение Господне“ – Поморие с участие на хорове от Фестивала.

– 11.30 – Заключителен концерт. Официално закриване на фестивала.

*** Организаторите си запазват правото на промяна на програмата.