Железопътна линия ще свързва центъра на Бургас с летището, като ще има две гари, три спирки и ще се пътува 14 минути. Това стана ясно днес по време на публично представяне на проектни решения по изготвяне на технически проект за железопътна връзка до Летище Бургас. Параметрите бяха представени от генералния директор на НКЖИ инж. Мария Генова и ръководителя на проекта Пловдив – Бургас фаза 2 – инж. Иван Бакалски, както и от представители на проектантите. Домакини бяха кметът Димитър Николов и експерти от Община Бургас.

Ние сме удовлетворени, че присъстваме на последната фаза на този процес, който стартира от 6-7 години – да съхраним трасето на бившата жп връзка в посока Летище Бургас. От Община Бургас вече започнахме да изпълняваме отделни детайли по отношение на това трасе, защото в момента започваме изкопните дейности. Надявам се последната фаза по отношение на финансирането по оперативната програма да бъде факт и наистина да създадем едно транспортно съоръжение, което ще облекчи трафика, ще намали стреса, шума, катастрофите и ще е един изцяло еклогичен транспорт, спестяващ доста замърсяване на атмосферата на града. Бургас ще получи по-приветлив и благоустроен облик, който да е интересен за туристите. Южното Черноморие ще получи една нова транспортна възможност за чекиране на Летище Бургас от самата жп гара. След време се надяваме този проект да се развие и да стигне от Слънчев бряг - Летище Бургас, ленище Бургас - до центъра на Бургас“, каза кметът Димитър Николов.

Линията се намира в рамките на града и изцяло почти следва полосата на съществуващата жп линия. Отклонението към летището ще се извърши малко преди Сарафово. Гарата на Летище Бургас ще бъде проектирана на естакада. Изграждат се две нови спирки, имаме готовност и за трета, която да удовлетвори бъдещото развитие на града. Две ще са железопъните гари – едната на самото Летище, другата в района на Солниците. Ще бъдат изградени пешеходни надлези, ще има и подлези.

Стойността на подготвителния етап, който касае проектирането, е 4 млн. лева. Имаме прогнозна стойност, която вероятно няма да е същата, защото се налагат доста нови и по-сложни съоръжения. Засега е 103,2 млн. лева, без ДДС. Предвидено е съфинансиране по програма „Транспортна свързаност“.

ЖП линията прави връзка между центъра на Бургас, гара „Владимир Павлов“ и Летище Бургас. Дължината на трасето е 11 километра, очакваното време за пътуване ще е около 14 минути, включително със спирането на спирките. Предвиждат се и шумозащитни стени, ще се използват и други методи за обезшумяване.“, каза представителите на проектантския екип.

Най-много държим на най-съвременната техника по отношение на обезшумяването на релсите. Знаем, че вече технологиите са доста напреднали, в момента съществуват материали, което дават максимален резултат, въобще не се чува движението по релсите. Второ – безопасността, имайки предвид, че скоростта няма да е малка. Много държим на съвременните системи за безопасност. Искаме подвижния състав да бъде съвременен, адекватен, с безплатен и безжичен интернет. Искаме повече детайли по отношение на спирките и самата локация. От понеделник почваме да изграждаме подлеза на „Одрин“ и очакваме детайлите по отношение на „Димитър Димов“. В непосредствена близост до спирката на УМБАЛ-Бургас изграждаме Детска болница и искаме тя да бъде транспортно-комуникационна, така че да дадем възможност на пациенти и хора, които ще посещават този здравен комплекс, съставен от много лечебни заведения, да могат да ползват удобно жп връзката. С втората спирка, която ще е в района на Солниците, искаме да съчетаем, както посетителите на лечебната луга, калолечението, така и любителите на плажа и водните спортове. Много ще държим на дизайна на спирките. На спирките, които ще бъдат в зоната на Солниците и езерото, да има осигурено място с поглед към тях за наблюдение на птиците.