Община Поморие подаде проектно предложение за финансиране на инвестиции в системи за външно изкуствено осветление по Националния план за възстановяване и устойчивост. Предложението обхваща 13 населени места на територията на общината, това са селата: Козичино, Лъка, Горица, Страцин, Бата, Косовец, Белодол, Александрово, Габерово, Дъбник, Медово, Порой и Гълъбец.

При одобрение на проекта, в тези населени места ще бъдат подменени всички лампи с модерни светодиодни и автономни фотоволтаични осветители, с понижени загуби на електрическа енергия. В резултат от реализирането на проекта се очаква годишните намаления на емисиите на CO2 да бъдат 615,15 т., годишните енергийни спестявания – 1265,74 MWh/г., годишните парични спестявания – 394 230,92 лв. и ще доведе до подобряване условията на живот на над 9000 жители от тези населени места на община Поморие.

„Не е тайна, че сега действащите системи за външно осветление не са достатъчно ефективни и водят до значителен преразход на електроенергия. Ефектът от такъв тип инвестиции видяхме с изпълнението на друг проект, чрез който през 2022 година подменихме почти 2000 осветителни тела в Поморие, Ахелой, Каблешково и Каменар. Успоредно с дейностите по смяна на телата се въвеждат и системи за мониторинг чрез централна софтуерна платформа, което ни помага много по-точно и ефективно да управляваме енергопотреблението. При одобрение на настоящото предложение, община Поморие ще бъде сред първите общини с изцяло изградено ново и модерно улично осветление във всичките ѝ съставни селища“, каза кметът Иван Алексиев.

Предстои оценка на подадените предложения и сключване на договори за безвъзмездна финансова помощ с одобрените кандидати.