Реших да следвам медицина, след като се сблъсках с диагнозата на моя син. Живеем в чужбина и беше много трудно детето да бъде диагностицирано. Проблемите му се появиха на две години. Ние започнахме да задаваме въпроси – защо се случва това, защо е толкова често срещано в наши дни, каква е причината и най-важният въпрос – какво да направим за децата, за да помогнем навреме. Защото първите 4 години са най-важни. Това сподели бургазлийката Цветелина Ненкова след презентацията „Влияние на хипербарната оксигенация върху аутизма”. Тя бе водена от ректора на университет „Проф. д-р Асен Златаров” – проф. д-р Христо Бозов, дм.




Той е сред пионерите в България в лечението на различни заболявания с кислород. На снощното събитие, посветено на 2 април – Световен ден за информираност за аутизма, присъстваха както лекари и студенти, така и родители. Своята история сподели Цветелина Ненкова, която буквално е обиколила целия свят, за да търси лечение за четиригодишния си син. Решение намира у дома – в Бургас.

„Моето семейство живее в чужбина. Слава на Господ, имахме финансовата възможност да търсим отговори на въпросите си в много страни. Посещавали сме лекари в Англия, Италия. Провеждали сме процедури със стволови клетки в Мексико, ходили сме в един от най-прочутите центрове в Украйна. Точно там ни препоръчаха барокамера като метод за лечение. Правили сме наистина всичко – диети, терапии, които костваха много средства. И в един момент просто чухме за барокамерата в нашия роден град Бургас. Миналото лято направихме 36 процедури. Честно казвам, че видяхме най-голям ефект от барокамерата. Синът ми започна да се храни сам, да използва ръцете си по предназначение, да играе с играчки. Преди това той имаше много тикове, не отговаряше на името си, беше хиперактивен. Започнахме през месец-два да посещаваме барокамерата. Доволни сме”, каза Цветелина.

Тя отправи послание към всички родители, които вървят по нейния път.

„Диагнозата на моя син ме накара да специализирам и се надявам да стана бъдещ лекар по неврология, защото за мен това е мотивация. Искам да кажа на всички родители, че има какво да се направи. Ние сме се сблъсквали с доктори, които са ни казвали – няма какво да се направи. Не знаете какво е чувството, когато някой каже това за детето ти. Аз искам да заявя, че има какво да се направи. Според мен това е бъдещето не само за деца с проблеми, а за много други медицински проблеми. Вярвам, че лечението в барокамера е шанс за по-качесрвен живот на децата с аутизъм”, каза Цветелина. Тя се обучава в Лондон.

Презентацията, посветена на лечението на ауитизъм в барокамера, бе организирана от Асоциация на студентите медици България – Бургас (АСМБ) и Комитетът по човешки права и мир към асоциацията.

Какъв в ефектът от това лечение може да научите тук.