Комплексен онкологичен център Бургас създава собствена школа. Доказват го четири слънчеви лекарки. Това са д-р Ивета Боранова от Отделението по лъчелечение, д-р Олга Каражова и д-р Елеонора Христова от Отделението по нуклеарна медицина и д-р Йонита Морфова от Отделението по медицинска онкология. Три от тях вече са специализанти, като за д-р Морфова това ще е втора специалност след тази по „Хематология”, която е придобила в Германия. Д-р Христова пък очаква да започне своето следдипломно обучение в КОЦ съвсем скоро.

Защо онкология?

„Често ни питат защо сме избрали онкология. Тя е предизвикателство и в последното десетилетие се развива с бързи темпове”, казва д-р Ивета Боранова. Тя е родом от Силистра, завършила е Медицинския университет във Варна, но Бургас я привлича за бъдещето й развитие.

„Насочих се към КОЦ, защото тук имаме мултидисциплинарен подход. Това означава, че нашите пациенти имат връзка с всякакъв вид специалисти по: хирургия, медицинска онкология, образна диагностика, нуклеарна медицина и лъчелечение”, допълва тя.

Какъв е медицинският стандарт във Франкфурт, Германия и какъв в Бургас, България?

Бях приятно изненадана, защото медицинските стандарти, които прилагаме в КОЦ Бургас са на европейско и световно ниво. Всички протоколи, по които съм провеждала терапия и медикаментозно лечение на пациенти в Германия, са достъпни и тук, което е чудесно”, заявява бургазлийката д-р Йонита Морфова. Тя е завършила Медицинския университет във Варна. През 2013 г. заминава, за да специализира в Германия и работи в голям онкологичен център в Ханау до Франкфурт. Обратно я връща любовта към родния град.

За обучението по нуклеарна медицина ПЕТ скенерът има значение

„Завърших медицина в Стара Загора, но избрах да специализирам в КОЦ Бургас, защото тук има ПЕТ скенер. Нуклеарната медицина е изключително интересна и в нея човек усеща, че работи за благото на своите пациенти. Виждайки образите от изследванията, които сме извършили, нашата цел е да имаме контакт с терапевтите и лъчетерапевтите на различните етапи – от диагностицирането, през лечението, до контрола на болестта”, споделя д-р Олга Каражова. Тя е от Одеса, Украйна, а Бургас й харесва и с това, че също като родното й място е на морето.

Целта на онколозите е да подоброят качеството на живот на пациентите

„Нашата задача е да направим най-прецизните изследвания, за да помогнем в диагностицирането и лечението”, категорична е д-р Елеонора Христова. Тя е родом от Бургас, но е завършила в Германия.

„Завърнах се в Бургас и много се радвам, че тук отношението и екипът са прекрасни. Смятам, че човек винаги може да е полезен, като види нещо ново навън и го донесе като опит тук”, казва тя.

Рак не е присъда

В медицинските среди онкологичните заболявания вече не се разглеждат като присъда. Много пациенти са в състояние, от което си мислят, че няма изход. Но с помощта на съвременните терапии те се превръщат в хронични и колкото по-рано бъдат открити, толкова по-благоприятен е изходът.

„В тази връзка имам един апел към Вашите читатели. От вчера започна безплатна скринингова кампания в цяла България за рак на дебелото черво, която представлява изследване за окултни кръвоизливи във фецес. В нея участват над 300 лаборатории. Тя е насочена към пациенти на възраст 50-74 години. Ако резултатите са положителни, се насочват към гастроентеролог за колоноскопия. Ако са отрицателни, изследването се повтаря след една година”, информира д-р Боранова.

Специалист по гастроентерология бургазлии могат да открият и в поликлиниката на КОЦ Бургас.

Новите технологии могат да удължат живота на пациента

„Онкологията се развива с бързи темпове. Когато бяхме студенти, диагноза малигнен меланом означаваше няколко месеца и фатален край. Сега пациенти с меланом, благодарение на възникването на имунотерапията и прицелната (таргет) терапията живеят години наред. За този кратък период от време това е голям напредък и продължава непрекъснато да се работи в тази насока. Най-хубавото и удовлетворяващо за нас като лекари, понеже ние сме в тесен контакт с пациентите, е да виждаме това време, което успяваме да им дадем”, разказва д-р Морфова.

Призивът на сегашните специализанти към завършващите медицина е да изберат своето направление със сърцето си. А от КОЦ Бургас, които са акредитирани като база за специализация, се стараят да създадат максимално добро условия за младите лекари, които са избрали за свое призвание онкологията.