Когато сме домакини, винаги публиката е оказвала огромно значение. На кортовете всички ни казват, че деца и родители нямат търпение да дойдат мачовете да дойдат да ни подкрепят. Разчитаме на всички фенове на тениса да дойдат да ни подкрепят. Подкрепата е много голяма мотивация за целия отбор“. Това каза капитанът на националите ни по тенис Валентин Димов на пресконференция днес, преди мача срещу Босна и Херцеговина, който е част от надпреварата за Купа „Дейвис“, който ще се играе този уикенд в Бургас. Мачът е исторически, защото за първи път в над стогодишната си история Купа „Дейвис“ стъпва на черноморския бряг. Според капитана Димов публиката ще бъде 11-ия играч на отбора ни.

Ние сме тук от неделя, готвим се с целия състав, момчетата са на линия. Последно време всички играха турнири с изключение на Алекс Лазаров, който обаче пък през септеври изигра една страхотна среща и постигнахме победа в игрите по двойки, така че се готвим, както за двойки, така и единично. Всички момчета към момента са готови да се включат.Познаваме добре състава на Босна, повечето от нашите момчета имат мачове с по-голямата част от босненския състав, това обаче не би трябвало да ни дава повод за подценяване или пък да смятаме, че ще е лесно преодолим мач. Чака ни доста сериозна среща, труден мач, но смятам, че е преодолим имаме възможноста да се поздравим с победата в неделя“, каза Димов.

Благодарим за гостроимеството, което усещаме от първия ден, в който сме в Бургас. С най-добрият състав сме тук. Знаем, че това е случят и със състава на България. И двата отбора се познават много добре, очакваме да се получат интересни и хубави мачове. Ние сме тук вече няколко дни и сме много доволни от условия. Това е вач на елиминация и залогът е голям.“, заявиха от отбора на Босна и Херцеговина.

Срещите ще се играят на 3 и 4 февруари 2024 г. И в двата дни началото ще е в 14.00 часа. Така за първи път в историята Бургас ще бъде домакин на мачове от световното отборно първенство за мъже. При успех над Босна и Херцеговина, България ще запази мястото си в Световна група I, а при поражение ще изпадне в Световна група II. Националите ни влязоха в елитната група на турнира с повече от сто години история през февруари миналата година след победа над Нова Зеландия с 3:1.

Мачовете ще се играят в залата на Тенис клуб "Авеню".