Изследователи по биомедицинско инженерство към Университета „Джон Хопкинс“ могат да създадат персонален дигитален модел на сърцето. С помощта на изкуствен интелект, който да разчете „дигиталния близнак“, може да изчисли кои пациенти са най-рискови, предава Voice of America (VOA).


“Използваме ядрено-магнитен резонанс с контраст и след това го комбинираме с цялата медицинска история и клинична картина на пациента. Така можем да прогнозираме за 10 години напред кой пациент е с най-висок риск от внезапен сърдечен арест“, заявява професор Наталия Траянова.

Д-р Виктор Велкулско ръководи изследване за откриване на нови начини за ранно диагностициране на различни ракови заболявания. Той и неговият екип проучват как раковите клетки растат и се размножават много по-хаотично, отколкото здрави, нормални клетки. Когато тези клетки умрат, те оставят след себе си фрагменти от ДНК, които циркулират в кръвта.


Учените разработват технология, която използва иновативни алгоритми, за да анализират фрагменти от тези клетки. С технологията се идентифицират ДНК молекулите, чрез което се разпознава кой има рак и кой не. Според д-р Велкулско по-прецизните кръвни изследвания биха довели до навременно разпознаване на рака в световен мащаб.