33-годишната Габриела Славова- Пеева, която заедно с майка си е обвинена в убийството на 44-годишния си съпруг Пейо Пеев, е била насочена към център за обществена подкрепа за надграждане на родителския капацитет в Бургас през 2021 г. Причината- Габриела „неглижирала“ грижата за невръстния си син Михаил. По мнението на социалните служби майката трябвало „да стане по-чувствителна към детето“. Тази информация съобщи на изненадващ брифинг днес Димитрина Чочорова, началник отдел „Закрила на детето“. Случаят е от юли 2021 година.

Тогава съсед на Габриела и майка й Красимира Трифонова в жилищна кооперация в Бургас, позвънил на тел. 112, за да информира, че момченцето й е оставено на улицата без родителски надзор и поискал съдействие от властите, понеже не могъл да открие близките му. Оттам прехвърлили обаждането до Национална телефонна линия за деца в риск. За случая е информирана Държавната агенция за закрила на детето, полицията и Районната прокуратура в Бургас. Оттам обаче прекратили разследването, тъй като нямало основание за образуване на наказателно производство.

Това е единствен сигнал, през другото време детето е било отглеждано с подкрепата на бабата и прабабатата. В дирекцията не са постъпвали други сигнали за каквото и да е било рисково поведение, подчерта Димитрина Чочорова. И допълни: Проверката установи, че реално има неглижиране на детето, поради което сме наложили мярка за закрила в семейна среда. Всъщност работата ни по случая е продължила година и половина. Майката е посещавала тези занятия, съдействала е за услугата. Нямали сме сигнали от бащата. По негови думи, майката полага много добри грижи за детето и той няма никакви основания за притеснения за детето“.

Чочорова заяви, че отношенията между Габриела и големия й син били „нормални отношения – майка - дете“ и няма данни да е заведено дело за отнемане на родителски права.