Апелативният съд в Бургас потвърди присъда от 4 години и 8 месеца „лишаване от свобода“, постановена срещу водача на автобус Камен Филипов, предизвикал тежка катастрофа с две жертви на пътя Бургас-Созопол. Припомняме, че тогава загинаха кметицата на Присад Ванча Байлова и 22-годишният Тодор Тодоров от село Росен.

Катастрофата стана на 28.02.2020 г. около 22.00 часа на Главен път I - 9, след изхода на гр. Бургас в посока кв. „Крайморие“. Управлявайки автобус „Мерцедес“ с турска регистрация, Камен Филипов от Добрич нарушил правилата за движение, като се е движил със скорост 105 км/ч, допуснал пътно-транспортно произшествие и по непредпазливост причинил смъртта на повече от едно лице.

На основание чл. 343, ал. 3, предл. четвърто, б. „б“, предл. първо, вр. ал. 1, б. „в“, предл. първо, вр. чл. 342, ал. 1 от НК, вр. чл. 20, ал. 2 изречение първо от ЗДвП, при условията на чл. 58а, ал. 1 от НК Камен Ф. е осъден на „лишаване от свобода“ за срок от четири години и осем месеца, което наказание да бъде изтърпяно ефективно при първоначален „общ“ режим. Подсъдимият е лишен от право да управлява МПС за срок от пет години.

Първоинстанционната присъда е обжалвана от подсъдимия и частните обвинители през Апелативен съд – Бургас.

След цялостна служебна проверка на обжалвания съдебен акт и съобразявайки оплакванията на страните за несправедливост на акта в частта му относно наложените на наказания, въззивната инстанция е направила извода, че първоинстанционната присъда е законосъобразна, обоснована и справедлива.

Апелативните съдии посочват, че наложените на подсъдимия наказания „лишаване от свобода“ и „лишаване от право на управление на МПС“ са справедливи, респективно както исканията за увеличение размерите на наказанията, така и исканията за тяхното намаляване са неоснователни.

Постановеният съдебен акт подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС на Република България в петнадесетдневен срок от съобщаването на страните, че е изготвено.