Общественото обсъждане на бюджета на Бургас, което беше широкоразгласено, се състоя тази вечер в Дома на НХК. На него присъстваха основно общински съветници от различни групи в местния парламент, представители на граждански сдружения и малко граждани. Акцентите в бюджета бяха представени от зам. кмета по бюджет и финанси Станимир Апостолов, като на разположение на присъстващите за отговори на въпроси и предложения бяха останалите зам. кметове – Чанка Коралска, Михаил Ненов, Диана Саватева, Манол Тодоров.

Станимир Апостолов представи основната философия на бюджет 2024 – демографията. Това означава повече средства за децата, здравето, образованието, добрата градска среда и инвестициите, свързани с нови възможности за бизнеса. Много от проектите и дейностите за 2024 г. ще се осъществят в кварталите и съставните селища на Бургас.

Основните акценти в проектобюджета са инвестиции в децата и младите хора на Бургас, в добри условия за живот, добра жизнена среда и чиста околна среда, в създаването на нови възможности за бизнес развитие в Бургас.

Три бяха въпросите или предложенията, получени в електронната поща на Община Бургас, които бяха обявени от зам. кмета по строителство Чанка Коралска и на които тя даде отговор.

Кристиян Георгиев е попитал дали има възможност в бюджета за тази година да бъдат заложени средства за подобряване на осветлението на паркинг, обслужващ блокове 23,24, 25 а, 71 и 72 в ж.к. „Зорница“. Според бургазлията съществуващото в момента осветление не е ефективно и не е достатъчно.

Зам. кметът Чанка Коралска отговори, че общинска администрация в момента подготвя проектно предложение за кандидатстване пред Министерството на енергетиката по мярката, която е за енергоефективно улично осветление. „Ние се готвим за тази мярка тъй като знаем, че по Плана за възстановяване и устойчивост ще има финансиране и сме направили енергийни обследвания, подготвят се техническите и инвестиционни проекти за „Зорница“, „Славейков“, „Лазур“, ЦГЧ и „Братя Миладинови“. Очаква се това проектно предложение до лятото да бъде одобрено и тогава да направим осветлението в тях.“, каза Коралска.

Вторият въпрос е от Тодор Станчев, който моли д бъде включен в капиталовата програма обект – асфалтиране на паркинг зад ОУ „Елин Пелин“ в „Меден рудник“.

„В бюджета за 2024, както и всяка друга година, има отделени средства, които са за техническа поддръжка и ремонт на уличната и пътна мрежа на територията на общината. Така че асфалтирането на паркинг представлява текущ ремонт и той не подлежи на вписване в капиталовата програма. Но, ако този паркинг не представлява част от междублоковото пространство. Ако е паркинг - отреден като част от уличната регулация, ще бъде разгледан като такъв и ще бъде предложен за ремонт в списъка. Ако е част от междублоково пространство, ще посъветваме хората, ако не са подли заявления по програмата „Моят град, моят квартал, моята улица“, да го направят така, както всички останали граждани.“, каза зам. кметът.

Мариета Сивкова пита за улица „Еделвайс“ в Банево. „Това е продължение на улица „Кокиче“, която отива към „Острица- 1“. Там има изградени две жилищни сгради, останалите имоти са незастроени. Проблемът е, че оттам ще мине инфраструктурата за „Острица 1“.“, каза зам. кметът Коралска. Към този етап улицата ще бъде чакълирана, заради тежката техника на останалите сгради.

Повече от час зам. кметовете, шефове на териториални дирекции и директори на дирекции бяха на разположение да отговарят на въпроси и да приемат предложения.

Имаше предложение за осветление на конкретни улици в Сарафово, за поддръжка на Гробищния парк в „Горно Езерово“, за ремонт на читалището в Маринка. Оказа се, че за повечето от тях има вече идея за решаването им.

Станимир Златков попита за ремонт на ул. „Велико Търново“ в ж.к. „Лазур“ в Бургас. Хората там се оплакват, че тръбите от мръсната канализация и за дъждовната вода са пропаднали и че при всеки дъжд мазетата им се наводняват. „Не сме видяли в програмата на ВиК тази улица. Гарантирам ви, че ние ще я направим, когато ВиК извърши своя ремонт. Имаме за пример ул. „Ивайло“, за която залагаме 4 години средства и все още не са я започнали. Да видим техните машини да влязат и ще заложим средства“, каза зам. кметът Коралска.

Имаше въпроси и предложения за ремонт на две улици в Българово, за ремонт на старото игрище и за облагородяване на парка там, както и за канализация и за сметосъбирането в града. Присъстващи поискаха и подмяна на тротоарите на главната улица „Ангел Димитров“ в Сарафово, както и повече почистване на подхода към плажа. Жители на Долно Езерово настояха за ремонта на ул. „Одрин“ от „Кроношпан“ до квартала, както и за кръгово кръстовище.

Предстои гледането на бюджета в постоянните комисии в Общинския съвет, както и гласуването му на сесия.