В София 44-годишен мъж бе удушен от жена му и майка й, а в Бургас 64-годишната учителка Рада Гешев беше наръгана смъртоносно над 40 пъти с два ножа от 24-годишния й син Георги. Злобата е в нас, вътре. Борбата е със злобата отвътре и със злото в публична среда - така коментира извършените по зверски начин престъпления криминалният психолог и криминолог.


Гайдаров смята, че взаимоотношенията между хората, освен че са много сложни, се влият силно от социалната среда, дори и това което ние казваме, като лични взаимоотношения и семейни взаимоотношения.

Така или иначе ние живеем заедно с други хора, влизаме в медии, интересуваме се, обсъждаме и така нататък. В цялата тази история можем да разгледаме и един, и други случаи тъкмо през призмата на обществените нрави, а именно аз бих казал, че това е един процес в българското общество, който тече от много години, добави бившият директор на Института по психология към МВР.
Този процес, бих казал, е деградация на публичната нравственост и тъй като публичната нравственост е хранителната среда, то индивидуалната нравственост или семейните взаимоотношения малко или много я копират и се повлияяват от нея. Това обаче не означава, че трябва да отпадне отговорността на конкретния човек за конкретното му поведение, смята професорът.

При всички положения обаче, ако искаме да регулираме или да превентираме риска от подобни престъпления, които зачестиха, ние ще трябва да се замислим и за тоя аспект на нещата, по какъв начин ние реализираме нашите отговорности в социалната среда, каза още проф. Калин Гайдаров