Въвеждат се временни противоепидемични мерки на територията на област Бургас срещу разпространението на грип и остри респираторни заболявания, считано от 25 януари до 31 януари (включително). Както вече съобщихме обаче грипна ваканция няма да има и учебните занятия за учениците продължават присъствено. Това реши Областният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания.

Мерките, които се вземат на няколко. Преустановяват се плановите консултации на бременни жени и деца, преустановяват се профилактичните прегледи, задължителната имунизация и реимунизация, които се извършват от общопрактикуващите лекари, преустановяват се свижданията в лечебните заведения и специализираните институции за предоставяне н социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Провеждане на задължителен ежедневен филтър сутрин в детските заведения и училищата за недопускане на деца и ученици с клинични симптоми. Да не се допускат на работа заболели лица от персонала на детските заведения и училищата, засилена дезинфекция на всички повърхности, често проветряване на помещенията.

„При промяна на епидемичната обстановка, ако се вдигне много броя на отсъстващите ученици ще се въведат допълнителни мерки, включително и грипна ваканция. Към момента няма да има, тъй като 12% от учениците към днешна дата отсъстват. От всички ученици в Бургас отсъстват 166.

Възрастовата заболеваемост, която беше регистрирана най-много от 0 до 4 и от 5 до 14 години се промени, второ, защото броят на отсъстващите ученици предната и по-предната седмица беше по-голям и въпреки всичко те продължаваха да бъдат на училище. Въпреки всичко това е решение, както на РУО, така и на министъра. Решението, около което се обединихме, е да не се спира учебния процес.“, каза шефът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров.

За последните дни, до понеделник, броят на заболелите на 10 хил. души е 238. Грипна епидемия се обявява при 236. „Този праг не беше достигнат към вчерашна дата, но днес, със случаите от понеделник, го прескочихме. Тенденцията е очевидна. Решението беше напълно навременно.“, добави той.