"Европейските избори са изключително важни за партията. България заслужава да бъде пълноправен, равнопоставен член на Европейския съюз. В Европейския парламент трябва да отидат хора, които са проевропейски настроени, но ще защитават българския суверенитет и българския национален интерес”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседанието на Националния съвет на партията, с което бе даден старт на подготовката за изборите за Европейски парламент през юни.

Тя изтъкна, че тази година за БСП ще има и пълен цикъл от избори вътре в организацията – ще се избират нови ръководства от основни партийни организации, общински председатели, областни председатели, делегати на Конгреса и други.

Лидерът на БСП обяви, че от февруари започват събранията на основните партийни организации за номинации за евродепутати. През март ще има конференции, на които да бъдат разгледани номинациите и да бъдат одобрени, както и изпратени до Националния съвет, който ще заседава през април. Тогава ще станат ясни и имената на евродепутатите.

Веднага след евровота, през юли, започва пъпният цикъл от вътрешни избори, който ще продължи до септември, а през октомври социалистите ще си изберат нов лидер. През ноември пък ще има конгрес, когато новоизбраният председател ще встъпи в длъжност.

„Смятаме, че в момента ни управлява едно от най-антиевропейските правителства, които сме имали. Фактите го доказват. Със съгласието си да бъдем приети частично в Шенген, само по въздух и вода, те пренебрегнаха и унищожиха усилията на много правителства и партии преди тях, поставиха България в унизителното положение да приема подхвърлени трохи. Страната ни отдавна заслужава и е изпълнила всички критерии, за да бъде пълноправен член”, изтъкна Корнелия Нинова.

Тя определи като пълен провал политиката на настоящото правителство по отношение приемането на България в Шенген.

„Днес научихме, че може и да не влезем в еврозоната от 1 януари 2025 година, а от юли или може би някъде по-нататък. Тоест и тези цели са пред провал. Да не забравяме, че по време на това управление бяхме вкарани в черен списък за пране на пари”, заяви още Нинова.

Източник NOVA