Земетресение, с магнитуд 3,7 по Рихтер, е станало тази сряда на 17 януари в Черно море. Това е рядко събитие, но не бива да се пренебрегва, твърдят експерти.
Най-силното земетресение от 7,2 по Рихтер е през 1901 г., когато вълните на Черно море достигат 5 метра височина.

Тогава, това доведе до истинска катастрофа, пише Click.ro. Разрушени са 1200 къщи в България и Румъния, а ударната вълна е усетена чак до Молдова. Епицентърът на земетресението е източно от нос Калиакра, на 30 километра от североизточния бряг на България, усетен е и в Букурещ.

Основният трус е на дълбочина 15 км и генерира цунами с височина 4-5 метра, което опустоши крайбрежните райони на Румъния и България.

Явления цунами в Черно море. Най-големите земетресения, последвани от огромни вълни, които пометоха брега.

Земетресението имаше опустошителни последици в крайбрежната зона на южна Мангалия в Румъния, много села бяха унищожени и генерира цунами с височина 4-5 метра, причинявайки разместване на брегове и други местни геоморфологични явления.

Област Добрич също беше тежко засегната от цунамито. В няколко местности, сред които Балчик, къщите са били отнесени от водните потоци.

И така, най-силното земетресение се случва на 31 март 1901 г. То е с магнитуд 7,2 по Рихтер. Епицентърът му бил на 20 км навътре в морето южно от нос Калиакра. Малко по-късно отново разлюлява страшно силно с магнитут 7,1 по Рихтер, припомня "Фокус".
Трусът е съпътсван от силно бучене и предизвиква значителни разрушения по брега между Балчик и Шабла. Активизират се свлачища, пропадания на почвата.
Пропуква се и единият от френските фарове, построени по българското Черноморие в периода 1856-1866. На негово място е построен чисто нов.

Шабленското огнище е сеизмична зона. Става въпрос за района между Шабла и Каварна, като този център има степен на сеизмична активност 9 по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник.

След събитието пропада брегът между Калиакра и Балчик. Пропадането е с размер около 200 декара. Силно засегнати са селищата Калиакра, Камен бряг, Тюленово, Българево, Балчик, Каварна и Шабла.

Последствията от земетресението са описани в работата на Спас Вацов от 1902 г. (Вацов, 1902), публикувани от изданието Bulgarian geophysical journal и което може да намерите в сайта на Националния Институт по Геофизика, Геодезия и География.

"Попукаха се къщи, изпопадаха много комини и стени… В Каварна 28 къщи разпукани и съборени… Църквата, новото и старото училище и частните здания в Шабла…
На югозападната страна от Балчик съборена част от морския брег с приблизително 200 декара лозя. Брегът продължава да се рони и пада в морето" (Вацов, 1902)".

Специалисти от Националния институт по физика на Земята на Румъния предупреждават през последните години за дълбоките земетресения, произведени в източната част на Черно море, като твърдят, че е възможно по всяко време да се повтори земетресението от 1901 г. и появата на цунами-подобни явления.