Каква ще е съдбата на 5-годишното дете от Пловдив, малтретирано с особена жестокост в продължение на два месеца? Момченцето е с обезобразена глава и с наранявания по лицето. Заподозрени за посегателството са майката и мъжът, с когото тя живее.

Операцията на детето е преминала успешно. Екип от хирурзи на УМБАЛ "Свети Георги" е направил пластика на главата, където момчето е имало голяма рана. Присадена му е липсваща кожа.

Детето е спокойно и поддържа постоянна връзка със социалния работник, който е неизменно до него. Възстановява се добре, не е оставено само, каза в ефира на „Здравей, България” Донка Аргирова, директор на Дирекция "Социално подпомагане" – Пловдив. „Бащата на детето е с него още от неделя, но не е официалният му придружител в болницата”, каза още Аргирова.

Тя уточни, че първият сигнал за насилие над момчето е получен на 9 януари. „До този момент няма подавани сигнали нито от личен лекар, нито от други институции, които момчето е посещавало. „Нещата, които са се случили, са били след 9 декември. Преди това няма признаци за насилие”, уточни Аргирова.

По думите ѝ официален документ с диагноза аутизъм на пострадалото дете не е издаван. „То не е освидетелствано от експертна комисия. Предстои да премине през такава, след като се възстанови напълно”, каза още тя.

„Никой от хората, които са общували с момчето, не е подал сигнал до „Закрила на детето”, уточни Гергана Тошкова, директорът на институцията. Тя добави, че от 9 януари насам майката не се е поинтересувала какво се случва със сина ѝ.

Биологичният баща е изявил желание да се грижи за момчето. „До края на седмицата детето вероятно ще бъде изписано от болницата, ако възстановяването протича нормално”, добави Тошкова.

Източник и кадър NOVA