Българите са най-недоволни от живота си спрямо останалите жители на страните от ЕС. Общата оценка за удовлетворение от живота на българите е едва 5,6 по скалата от 0 (много недоволни) до 10 (много доволни), обявиха от Евростат. Миналата година също бяхме на последно място сред страните от ЕС.
България е единствената страна от ЕС, в която хората дават оценка за удовлетвореността от живота си под 6. Това означава, че повечето хора в ЕС се смятат за доволни от живота, а не за неудовлетворени, коментират от Евростат. Но България е страната с най-много недоволни хора. В България хората над 65 години дават още по-ниска оценка за живота си - едва 4,9.
Данните от изследването показват, че доходите на хората имат голямо значение за това каква оценка дават за качеството на живота си, но има и много други фактори, които оказват влияние. Най-висока оценка за удовлетворение от живота дават в Австрия - 7,9, а това е страна с високи доходи и стандарт на живот. Но на следващите места са Финландия, Полша и Румъния, като и в трите страни оценката на хората е 7,7. Румъния е доста пред нас по размер на доходите, но изостава от страни като Австрия, Германия и Нидерландия. Същевременно повечето хора в Румъния посочват, че живеят добре.
Страните с най-ниски оценки са България (5,6), Германия (6,5) и Гърция (6,7). В Германия доходите са високи, но явно други проблеми в страната карат хората да дават по-ниски оценки за удовлетворение от живота.
Удовлетворението от живота може да бъде повлияно от много фактори като възраст, ниво на образование, семейно и финансово положение, както и от житейски избори, приоритети и ценности на индивида, посочват от Евростат.