ГЕРБ-СДС, „Продължаваме Промяната – Демократична България” и „Възраждане” обявиха кандидатите си за конституционни съдии.

Номинацията на ГЕРБ-СДС е настоящият председател на парламентарната група на партията – Десислава Атанасова. Нейната кандидатура обяви Бойко Борисов в кулоарите на Народното събрание.

„Последните девет парламента, във всички правни комисии, изключителен юридически опит, голямо законотворчество, десетки закони. А и в Конституционния съд думата съдия е малко условна, там присъди не се издават”, аргументира Борисов номинацията на Атанасова. По думите му тя ще се справи много добре на позицията. Лидерът на ГЕРБ пък ще оглави парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Борисов изтъкна, че през годините е имало много политически фигури в състава на Конституционния съд. „Последният пример за конституционен съдия е Янаки Стоилов. Той, от БСП, през служебното правителство, стана веднага конституционен съдия. Тогава не чух да се говори за политическо назначение или каквото и да било. Качествата на Атанасова като юрист далеч надвишават тези на Стоилов”, подчерта той.

Атанасова също коментира номинацията си: „Правото е първата ми голяма мечта. По стечение на обстоятелствата се занимавам с политика дълго време. Магистратски опит ми липсва, но пък съм убедена, че имам парламентарен такъв”, заяви тя. Атанасова очаква гласуването на кандидатурите да бъде следващата седмица.

„Ще се стремя да пазя правото, дори от закона”, подчерта Атанасова. На въпрос дали ще вдига телефона на ГЕРБ, тя отговори: „По лични поводи – със сигурност”.

„Десислава Атанасова е ярко оцветена политическа фигура. И аз веднага ви задавам следния въпрос: Тя влиза в Конституционния съд хипотетично. В Конституционния съд е нашата жалба по отношение на погазения референдум от това антиконституционно мнозинство. Как точно ще гласува тя в едно такова съдебно дело при условие, че е гласува вече против референдума и самата тя е нарушила закона”, коментира пък лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

По-рано от „Възраждане” издигнаха кандидатурата на Цвета Рангелова.

„Тя е един от най-активните юристи в Народното събрание, що се отнася до внесени и защитени законопроекти. Като сред тях са Законопроект за изменение и допълнение на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, Законопроект за българския език, Законопроект за изменение на местните данъци и такси и много други”, съобщиха от парламентарната група на партията.

Оттам допълват, че считат, че притежаваните от Рангелова високи нравствени и професионални качества, съчетани с доброто познаване на националното и европейското законодателство, имат важно значение за работата на Конституционния съд.

В сряда от „Продължаваме Промяната – Демократична България” номинираха Борислав Белазелков за конституционен съдия.

„Кандидатурата на съдия Белазелков е пример за промяната. Промяната, към която всички ние се стремим. И за да я постигнем, е важно кандидатурите за ключови постове да се откъсват от политическия контрол”, посочи съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

От ПП-ДБ обясняват, че Белазелков е уважаван специалист по търговско право, с богат опит и в гражданско-процесуалното право, преподавател, бивш член на Върховния касационен съд, откъдето е пенсиониран с почести през май 2021 г.

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски обяви, че партията ще подкрепи кандидатурите за конституционен съдия и на ГЕРБ-СДС, и на ПП-ДБ.

След ваканцията си парламентът ще трябва да започне и с назначаването на ръководства на 16 регулатора с изтекли мандати. Сред тях са КЕВР, НОИ и Антикорупционната комисия.

Около 80 души трябва да бъдат подменени, като някои мандати са изтекли още преди три-четири години. И докато ДПС обявяват, че не желаят техни хора да се включват в правителството като министри, то за регулаторите вече неколкократно дават заявки, че ще участват. ДПС вече излъчи подуправител на БНБ - Петър Чобанов.

Източник и снимка bTV