Десислава Атанасова е номинацията на ГЕРБ-СДС за конституционен съдия. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, съобщи БНТ.

Лидерът на ГЕРБ изтъкна, че Десислава Атанасова работи активно в последните девет парламента, участвала е във всички парламентарни комисии и има изключителен юридически опит.

"Аз съм абсолютно убеден, че тя ще се справи добре", заяви Борисов.

Атанасова заяви, че ако бъде избрана, "ще пази правото дори от закона". Допълни, че ще приема обаждания от колеги от ГЕРБ "само по лични поводи, а не по конституционни".

"Правото е първата ми голяма мечта. По стечение на обстоятелствата се занимавам с политика дълго време. Да, магистратски опит ми липсва, но съм убедена, че имам парламентарен такъв. Ако бъда избрана, и моята кандидатура получи подкрепата на пленарната зала, ще се стремя да пазя правото дори от закона", каза Десислава Атанасова.

Ако Атанасова бъде избрана за конституционен съдия, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов лично ще поеме ръководството на парламентарната група, каза още той.

По думите на Борисов номинациите на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ за конституционни съдии са първата стъпка от разговорите за попълването на вакантните места в контролните органи и регулаторите и предстоящата ротация.

Според Бойко Борисов при ротацията трябва да се спазва стриктно споразумението и не трябва се обсъждат нови вицепремиери.

"По споразумение имаме много ясни правила с колегите - двете основни фигури в изпълнителната власт са Денков-Габриел, при ротацията е същото. За вицепремиери нови и каквито и да са били резки движения, считам, че не трябва да се говори, защото всичко е много крехко и трябва много внимателно, само при единомислие, да се правят промени", каза лидерът на ГЕРБ.