Полицията ще издири и санкционира момичето, карало с 256 км/ч по магистрала „Тракия”. Това обявиха по NOVA от МВР. Клипът с нарушението, който се появи в социалните мрежи, беше пуснат от модела Кристин Йорданова.


От полицията обясниха, че въпреки че става въпрос за видео от социалните мрежи, случаят няма да остане пренебрегнат. Униформените ще издирят собственика на колата и така ще се разбере кой е шофирал в конкретния момент.
„Методите да достигнем до водача, до собственика на автомобила, всеки път са различни, но в почти всички случаи имаме резултат”, коментира гл. инсп. Лъчезар Близнаков от "Пътна полиция".
Органите на реда са сигурни, че ще разберат къде и кога е заснето видеото, а шофьорът, за когото се предполага, че е самата Кристин Йорданова, ще бъде наказан. Румен Дунев от Българската федерация по автомобилен спорт коментира: „При едно малко разклащане на автомобила, ако той напусне очертанията на пътното платно, удари се в мантинела, стълб или билборд, подобни тежки сблъсъци приключват с фатален край”.
В конкретното видео не само скоростта е проблем, но и управлението с една ръка. „Това е част от концентрацията, която шофьорът трябва да насочи в поведението на автомобила. Един неподготвен водач, с такива скорости, смело мога да кажа, че е пътник в собствения си автомобил”, каза още Дунев.
Според юриста Силвия Петкова е възможно шофьорите, прекрачили лимита на скоростта, да бъдат наказвани с лишаване от свобода до две години. Това е възможно, само ако започне наказателно преследване, а не казусът да приключи с административно наказание.
„Прокуратурата е тази, която би следвало да се самосезира и да направи разследване. Аз не мога да си спомня за случай, при който някой да е карал с превишена скорост и да е влязъл в затвора”, заяви Петкова в студиото на „Здравей, България”.
И въпреки че черната статистика за жертвите по пътища се попълва почти всеки ден, а санкциите за скорост са над милион и половина само за миналата година, шофьорите продължават да са самоуверени.
„Самооценката на българина за шофьорските му способности е доста висока. Данните за пътния травматизъм обаче показват съвсем различни неща”, смята гл. инсп. Близнаков.