Кметове от Бургаска област изказаха съболезнования по повод кончината на Сливенския митрополит Иоаникий. Припомняме, че тъжната новина по-рано днес обяви кметът на Бургас Димитър Николов. "Той беше с нас, хората на Бургас, и в добро, и в зло. Неговата благост, мъдрост и обич ще останат завинаги в сърцата ни! Вечна му памет! Ще ми липсва! Сбогом!“, написа Николов.

„За всяка среща с него съм благодарен на Бог. Днес, разбирайки за неговата кончина, чувствам искрена човешка тъга за загубата на един голям Човек и приятел. Поклон пред паметта за теб, Владико, и мир за душата ти!“, обяви кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

„Поклон пред паметта на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий, който ни напусна днес. Близо 44 години той бе духовен водач на Сливенската епархия, а от 2012 година - Почетен гражданин на Поморие! Пример за благост, мъдрост, смирение и добрина! Бог да те прости, Владико!“, заяви кметът на Поморие Иван Алексиев.

„Негово високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий бе истински приятел на Карнобат. Скъп наш гост и наставник, който до сетния си дъх неотклонно направляваше поверените му в Господа чада в здравото православно учение. Той служеше с чисто сърце, добра съвест и нелицемерна вяра и беше образец на верните в слово, поведение, любов, дух, вяра и чистота... Вечна му памет!“, обяви кметът на Карнобат Георги Димитров.

„Скърбим! С тъга и обич се прекланяме пред светлата памет на Н.в. Митрополит Иоаникий!

Поднасям моите и на миряните от община Айтос искрени съболезнования за кончината на Негово Високопреосвещенство Митрополит Сливенски Иоаникий.

Уважаваният от всички нас Дядо Иоаникий оставя ярка, светла и незаличима следа в живота на айтоската християнска общност. С Негово благословение бяха изградени десетки храмове и параклиси на територията на община Айтос. Митрополит Сливенски Иоаникий почиташе всички наши празници и беше съпричастен с всяка трудност и тревога по пътя ни.

Дядо Иоаникий остава в сърцата ни като искрен наш приятел и изключително достоен Служител на Българската православна църква! Благородството и високите нравствени идеали на Негово Високопреосвещенство винаги ще ценим и помним! Бог да го прости! Поклон Вечна да бъде паметта му!“, изказа съболезнования и кметът на Айтос Васил Едрев.