В първите дни на 2024 година стана ясно, че е одобрен проект на Община Поморие за изграждане на многофункционална спортна зала чрез финансиране от държавния бюджет на Република България по инвестиционна програма за общински проекти.

С мисъл да се продължат хандбалните традиции в града на същото място, на което са създадени, за изграждане бе предложен теренът на настоящото хандбално игрище. Отново в тази връзка Кметът Иван Алексиев направи и предложение новият спортен обект да носи името на основоположника на хандбала в Поморие – „Щерион Василев – Щерцата“.

Предвид разположението и историята на това място, където до 1906 година е бил разположен изгорелият храм „Света Богородица“, вече са предприети прединвестиционни проучвания. Паралелно с това се проучват и още няколко терена, подходящи за изграждане на подобен спортен обект.

Най-важното е, че сме защитили проекта и имаме осигурени средства, с които да изградим още нещо много важно за жителите на Поморие и най-вече за децата. Къде ще бъде построена тази спортна зала е решение, което ще бъде взето съвместно с поморийци. Щом приключим с проучванията на отделните площи, ще инициираме и обществено обсъждане, на което ще бъдат представени различните варианти.“, каза кметът на община Поморие Иван Алексиев. Той внесе яснота и по отношение на другия проект за Арена „Чайка“, планиран за строителство в района на бившата ЖП гара: Намеренията ни не са се променили. Тя ще бъде изградена, но процедурата по разделянето на имота все още не е приключила, тъй като в тази делба освен общината има още няколко юридически лица.

По повод дискусиите, развили се в социалните мрежи на тема За или Против изграждане на зала върху хандбалното игрище, кметът коментира още: Да подлагаме всяко начинание под съмнение и да не правим нищо е най-лесно. Но ние не търсим лесното, ние търсим начини да си свършим работата добре и търсим диалог с хората. Ще съгласуваме проектите с гражданите и вярвам, че след толкова години най-накрая Поморие ще има нова тренировъчна зала.