Три пъти се увеличава цената на килограм зрял фасул от границата до трапезата. Средно килограм вносен боб пристига у нас на цена от 2,13 лева за килограм, а търговската му стойност в магазините на област София достига до 6,79 лева за килограм, показват данните на правителствения сайт, който следи движението на цените на храните на дребно в страната - foodprice.bg. Именно в региона на столицата бобът в магазините струва най-много.
Средно за страната цената на килограм зрял фасул е 6 лева. След София-област най-скъпо се търгува варивото в Перник и София-град, където струва по 5,69 лева за килограм в магазинната мрежа. На дребно за килограм боб в Благоевград ще платите 5,37 лева за килограм, в Пловдив - 6,24 лв./кг, а в Сливен - 6,19 лева за килограм. Най-евтино с боб в магазина можете да се сдобиете в област Разград - срещу 3,99 лева за килограм, по-евтино отколкото е средната цена за зрелия фасул на едро.
Преди година цената на зрелия фасул в магазините е била по-ниска - 5,87 лв./кг, а в края на март дори е била 5,82 лв./кг.
Цените обаче обичайно са за вносен зрял фасул, защото продавания на дребно от производителите като например в Смилян и Смолян, където регионът е известен с вкусния си боб, който произвежда, започват от 10 лева за килограм, при това, ако го взимате от близки познати. За останалите цените са поне около 12-14 лева, като зависи както от сорта на фасула, така и от големината му.