След литургии и велик водосвет в храмовете на Поморие и Ахелой, с литийни шествия хората стигнаха до местата, от които бе хвърлен кръста днес – на Йордановден. В центъра на Поморие двадесет и шест мъже и момчета скочиха в януарското море, но най-бърз сред тях бе 21-годишният помориец Станимир Петков. От вълнолома в квартал „Свети Георги“ също скочиха много участници – сред шестнадесетте смелчаци там се открои треньорът по ветроходство Георги Райчев на 27 години. Десет бяха момчетата, включили се в ритуала в град Ахелой. Пръв до светия кръст там достигна 21-годишният Стилиян Чолаков.

Кметът на община Поморие Иван Алексиев, председателят на Общински съвет Адам Адамов и заместник-кметът Янчо Илиев поздравиха участниците в Поморие и лично им поднесоха торби с материални и парични награди. Награди от Община Поморие бяха осигурени и на участниците в град Ахелой.

Богоявление е голям християнски празник, но за нас, българите, този ден има още по-голям заряд. В този ден си припомняме за силата и куража на българина. Щастлив съм, защото сред желаещите да скочат за кръста виждам толкова мъже, които всяка година участват в ритуала, но виждам и много млади момчета, дори и деца, дошли за първи път. Знам, че всички те са тук за здраве, за да каляват волята си, но и за да съхранят традицията“, сподели кметът Иван Алексиев.