"Всички се молим за възстановяването на патриарх Неофит. Той е хоспитализиран, както знаете, във Военномедицинска академия, където лекарите полагат своите грижи за неговото възстановяване. Така че за нас е важно да отправим сърдечни молитви за главата на БПЦ. Бог да го съхрани здрав и той да се възстанови. Но знаем, че всичко е в Божиите ръце и всеки един от нас предава своя живот всекидневно, като вярващ християнин, в Божиите ръце. И затова нека да усилим нашите молитви, да се молим, вярваме и да се надяваме, че Бог ще чуе нашите молитви". Това заяви в студиото на „Събуди се” Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейския митрополит Антоний.

По думите му медиците са ограничили достъпа до патриарх Неофит заради множеството респираторни заболявания, които върлуват в момента. "Той е в сигурните ръце на лекарите", категоричен е той.

"Като митрополит на Западно и Средноевропейската епархия ми се е случвало да посрещам новата година в различни европейски държави поради факта, че там имат църковни общини, с които се събираме, за да отбележим началото на настъпващото новолетие на 1 януари. Тогава се отслужва по традиция Василиева света литургия и молебен за една добра, благословена, здрава и мирна година за всички. Духът на новата година като че ли навсякъде е доста преекспониран и екзалтиран с тези фойерверки и с това очакване на прекрачването на прага на новолетието. Но за мен е по-важно каква равносметка ще си направим ние, като вярващи християни, за изминалата година, и какво да си пожелаем и да поискаме в молитва с вяра Бог да ни даде през новата година. Най-вече здраве, благоденствие, да бъдем по-добри, и да го изпълним, доколкото можем, според мярката на своите човешки сили и своите планове през настъпващата година", посочи той.

Митрополит Антоний отправи и пожелания към българите в навечерието на Нова година. "Нека да бъде мирна, здрава, благословена и по-добра. И хората наистина да бъдат изпълнени с повече вяра, която е неизменен залог за добродетели, с които ще се отобразят в междучовешките отношения и светът ще стане по-добър".

Източник и кадър NOVA