Твърде слаба, с твърде къса коса, прекалено андрогенна, тоест с малко или много мъжки черти - така хиляди французи видяха “Мис Франс 2024” и никак не я одобриха. Двайсетгодишната Ев Жил, студентка по математика и информатика бе избрана за най-красивата девойка на Хексагона в събота вечерта на пищна церемония в град Дижон. Момичето бе представителка на северния регион “Нор Па дьо Кале” - родено е край големия пристанищен град Дюнкерк, но е с корени от френския остров-департамент в Индийския океан - Реюнион.


В плъзналите из социалните мрежи остри критики срещу избора на Ева Жил за първа красавица на Франция ударението бе поставено най-вече върху лишеното є тяло от любимите на французите закръглени форми. Такива, каквито несъмнено притежаваха мнозинството от останалите 31 кандидатки за короната на първа хубавица, ама журито от интелектуалци и звезди на киното изглежда не ги хареса. Но освен заради посочените от обожателите на щедрата плът нейни телесни недостатъци, Ев Жил бе взета на мушка, тъй като в поредица от изявления пред репортери тя винаги е защищавала правото на жените да изглеждат така, както предпочитат, а не както искат мъжете.

“Всеки ден страдаме от обиди на телесна тема, но това няма значение. Всеки от нас има несъвършенства и никой няма право да ни диктува какви трябва да бъдем.” - каза наистина слаботелесната студентка по математика и информатика в ТВ-интервю.

И интернет веднага бе заринат от доста злостни коментари, които в. “Льо Фигаро” обобщи във фразата: “За пореден път Мис Франция рекламира всичко, което е фундаментално против женската красота”. Но за беда освен от привържениците на овалните форми из Хексагона, Ев Жил бе направена на пух и прах от местните феминистки, които я осъдиха пък дето била дръзнала да се явява на мъжкарански конкурс за красота и да показва тялото си сякаш е за продан.

Дебатът около поредното издание на конкурса за красота “Мис Франс” стигна и до парламента, където обаче Ев Жил бе защитена от известната депутатка, еколожка и защитничка на правата на нежния пол - Сандрин Русо. “Значи във Франция през 2023 г. измерваме напредъка си в уважението към жените въз основа на дължината на тяхната коса и извивките на тялото им, наистина ли?” - попита в “Х” не без ирония народната избраничка.