Работи се по изготвянето на Колективния трудов договор в системата на предучилищното и училищното образование в момента и се очаква той да бъде подписан другата седмица. Това каза министърът на образованието проф. Галин Цоков по повод приетия на второ четене в основните си параметри Бюджет 2024.
“В момента се работи от представителите на Отрасловия съвет и с колегите от различните дирекции, за да може, евентуално, другата седмица, между празниците да се подпише колективният трудов договор в училищното образование”, обясни Цоков, но уточни, че конкретни разчети в момента няма, а се чака да излезе бюджетът в детайли, за да се разбере с колко ще се увеличат възнагражденията.
Учителските заплати бяха увеличени със задна дата от 1 януари с 15%, като в момента минималната основна заплата на учител е 1709 лв.
Според финансовия министър Асен Василев в новия бюджет имало осигурен ръст на учителските заплати, така че да остане тенденцията те да бъдат 125% от средното за страната заплащане, въпреки че преди второто гласуване имаше едва 8% заложени в сметката за образование.
Освен работата по бюджета, от МОН се надяват в средата на януари да започне и дебатът в парламента по промените в Закона за училищното и предучилищното образование. “Имаме регулярни срещи в НС, надяваме се, че след средата на януари ще започнат тези дебати първо в комисията. По отношение на учебните програми в момента сме в изработване на визия как да се променят. Трябва много добър анализ за това дали не трябва в някаква степен да се преструктурира учебното съдържание, да се олекоти особено 5.-7. клас”, допълни проф. Цоков.