Делото по исканото от прокуратурата отстраняване от длъжност на управителя на ВиК Бургас Цветан Мирчев трябваше да се гледа днес. Той е привлечен към наказателна отговорност за това, че в качеството си на лице, заемащо отговорно служебно положение, е причинил на управляваното от него дружество немаловажни вредоносни последици в размер на 97 421 лева.

Защо обаче прокуратурата иска отстраняването от длъжност на Мирчев?

Държавното обвинение има доказателства, че 6 от свидетелите, които са служители на ВиК, са били уволнени.

„Отстраняването на изпълнителния директор на дружеството се иска с оглед на това, че докато заема отговорно служебно положение може да възникнат съмнения, че може да повлияе на събирането на доказателства, които са разпит на служители в дружеството, събиране на документи и т.н. Още повече, че на една част от свидетелите, които са служители на дружеството, им бяха прекратени трудовите правоотношения дали поради тази причина или не, но така или иначе възниква едно съменние, че е възможно по този начин да се повлияе на останалите служители, които предстои тепърва да бъдат разпитани. Поради тази причина съм подал искане пред бургаския Окръжен съд за отстраняване временно от длъжност”, каза пред медии прокурор Мирослав Илиев от Окръжна прокуратура Бургас.

Той не пожела да коментира обвинението, тъй като са в начален етап на разследването. Самото обвинение е по чл. 282 за длъжностно престъпление.

„Това, че има повдиганто обвинение, означава, че има докателства. Тепърва се събират и още”, каза прокурорът.

„В хода на досъдебното производство ще стане ясно дали има нанесена щета. Аз винаги пледирам за справедливостта”, за адвокат Петър Димитров, който ще защитава Мирчев.

Изпълнителният директор на ВиК Бургас не се яви в залата, защото е болен. Заради това съдът отложи делото на 11 януари от 14 ч.