Инициативата “Достъпно за вас” на Министерство на икономиката заблуждава хората, че купуват на най-ниската цена. Инициативата стартира преди месец и от Министерството се похвалиха, че тя е довела до сваляне на цените. Ситуацията обаче е съвсем различна и при покупка на стока, включена в кампанията, човек може да плати по-висока цена.
Например в “Лидл” с етикет “Достъпно за вас” продават маслиново масло от маслиново кюспе на цена 11,69 лв. за литър. Така потребителите може да се заблудят, че това е най-ниската цена на пазара. Но в “Кауфланд” може да бъде купено маслиново масло от кюспе от Испания за 9,99 лв., което не е включено в инициативата “Достъпно за вас”, а в седмичните промоции на веригата.
Подобна е ситуацията и при редица други стоки. Например в “Метро” в инициативата “Достъпно за вас” са включили кромид лук в мрежа от 10 кг. за 14,90 лв., което прави по 1,49 лв. за кг. В същото време в “Кауфланд” продават лук в мрежа от 5 кг за 3,35 лв., което прави по 0,69 лв. за кг. Оказва се, че ако хората купят лук с етикет “Достъпно за вас”, ще платят двойно по-висока цена от тази в друга голяма търговска верига. Инициативата “Достъпно за вас” беше представена като начин хората да купуват възможно най-евтини храни. А се оказва, че само заблуждава хората, че това е най-ниската цена.
Реално инициативата затруднява хората, защото трябва да сравняват повече данни, за да намерят магазина, в който могат да пазаруват най-евтино. Търговските вериги имат седмични брошури с намаления, дават отстъпки с купони и томболи. А вече показват на отделно място храни от инициативата. Така хората трябва да губят повече време, докато разгледат всички намаления.
В “Лидл” като част от инициативата “Достъпно за вас” са пуснали брашно тип 650 по 0,99 лв. за кг. Така човек може да се заблуди, че това е най-ниската цена на пазара. Но в “Метро” продават брашно тип 650 по 0,79 лв. за кг., ако човек купи 10 бройки. В “Лидл” прясно мляко от 1,5% продават като част от инициативата по 2,29 лв. за литър, а в “Метро” има мляко от 1,5% на по-ниска цена от 2,09 лв.