16% от българите си признават, че са давали рушвет в болница, а близо 54% нямат доверие в работата на Здравната касата. Това става ясно от изследване, направено за целите на Гражданската инициатива „Здравен барометър“ от „Галъп интернешънъл”.

Гражданите казват, че не са доволни от Здравната каса и вероятно биха казали същото за много други български структури и институции. Защото в годините средствата, които се отделят за здравеопазване растат, а хората не стават все по-недоволни. Откриват се нови и нови болнични легла, а в същото време хората в България изглеждат все по-болни. За това алармира изпълнителният директор на „Галъп” Първан Симеонов.

„Това е една тежко нереформирана система, в която като че ли хората се чувстват двойно ощетени. Веднъж защото е нереформирана сама и втори път, защото това е система, която се занимава с тяхното здраве и живот”, посочи специалистът.

Социологът каза освен това, че когато се пита за отношението към личните лекари, 75% от осигурените казват, че им имат доверие. Но когато се попита за Касата резултатите са видни.

„Тази система не може да се реформира сама себе си. Нужна е воля от страна на политиците. Нашата работа на социолози, юристи - в случая това е инициатива на проф. Даниел Вълчев, и на икономисти, е да погледнем отвън системата и да посочим тесните места”, допълни експертът.

„Хората по-скоро знаят колко плащат, но се оказва, че далеч не в такава степен знаят за какво плащат. Тоест те знаят размера, но не са сигурни за съдържанието. И ако ги питаме специално за съдържанието даже са леко предубедени”, отбеляза изпълнителният директор на "Галъп".