Безопасността на движението трябва да навлезе в нашето ежедневие, в семействата, да се превърне в неразделна част от проектите, свързани с транспортната система. Това заявяват в своя докладна записка общинските съветници от групата на КОД.

Те са получили сигнали от граждани за два конфликтни участъка. Единият се намира в ж.к. „Изгрев“, а другият в ж.к. „Меден рудник“.

С изграждането на спортна зала „Арена Бургас“ в ж.к. „Изгрев“ натовареността в този участък от моторни превозни средства се увеличи значително и пешеходците в района е необходимо да подхождат изключително внимателно преминавайки през този район. Една от най-конфликтните точки е улицата пред бл. 4. До момента на изграждане на залата улицата е била „глуха“, но с нейното откриване е отворена и улицата за преминаване в двете посоки. Предвид това, че улицата се намира в непосредствена близост до блок 4, правия участък, който се е създал след нейното отваряне и зачестилите не дисциплинирани водачи на МПС, които си позволяват преминаване през участъка с превишена скорост е необходимо да се предприемат мерки преди да възникне сериозен инцидент.

В тази връзка с горното и след разговори с живущи в района предлагаме да се обезопаси трафика на МПС чрез монтиране/поставяне на 2 бр. скоростни гърбици непосредствено преди вход А на бл. 4 и преди вх. Г на същия блок. Считаме, че това ще доведе до съобразяване на скоростта от страна на водачите на МПС-та и ще предотврати тежки бъдещи инциденти”, заявяват съветниците.

Конфликтната точка в к-с „Меден рудник” е участъкът в района на центъра за административни услуги „Възраждане“ и бл. 21.

„Центърът за административни услуги се посещава ежедневно от десетки граждани, не живущи в близост. Като отчетем и факта, че района е гъсто населен и има много млади семейства с малки деца липсата на пешеходни пътеки и средства ограничаващи скоростта в този периметър създават предпоставки за инциденти между пешеходци и водачи на МПС-та. Предвид указаното предлагаме да се монтира или постави 1 бр. скоростна гърбица с пешеходна пътека веднага след вх. 4 на бл. 21 посока центъра за административни услуги „Възраждане“ с цел обезопасяване на преминаващите пешеходци към общинското учреждение. Също да се постави пешеходна пътека от тротоара на административния център посока бл. 427А.

Така поставени съоръженията създават безопасна среда за преминаване на пешеходците и минимализират възможностите от възникване на инциденти”, заявяват от групата на КОД.

Докладната записка е подписана от Стоян Грозев, Георги Манев, Мариела Кирова, Светослав Тодоров, Георги Кузманов и Милен Георгиев. Тя трябва да бъде разгледана на предстоящата сесия на Общинския съвет на 19 декември.