Мине се не мине време и казусът с все още несъществуващата национална детска болница отново излиза на дневен ред. В момента напрежение има между доскорошни партньори - общественият съвет за изграждането на национална педиатрия и Фондация "Даная", която стана факт съвсем наскоро и си постави за цел именно това - детската болница да стане факт.

Според Фондация "Даная" общественият съвет не върши нищо, той е "смокиново листо", а освен това е взел спорно решение да отстрани проф. Елена Пеева като директор на Здравната инвестиционна компания. Нейният пост бе поет от Николай Борисов - бившия директор на "Бул Био", която се занимава с производството на БЦЖ ваксини.


"Мотивът е, че проф. Пенева не се справя добре с работата. В същото време той е освободен като управител на “Бул Био” заради забавяне на ремонтни дейности Три години този човек го няма и изведнъж разбираме, че той е новия изпълнителен директор”, посочи Кремена Кунева от Фондация "Даная" в началото на декември, според която Николай Борисов няма компетенциите да оглави компанията, която трябва да се занимае с изграждането на детска болница.


"Проф. Пенева и екипът, с който тя е работила, са били експертен буфер за политическите решения, за да ги направи възможни и да направи проекта за национална детска болница възможен", обясни днес пред bTV Надежда Цекулова, член на обществения съвет за изграждането на националната педиатрия.


Едно от първите решения на Николай Борисов е да обяви обществена поръчка за 4 млн. лева за събаряне на постройките в терена в Горна Баня. Кремена Кунева посочи, че няма анализ дали този терен е най-подходящ.


"След като служебното правителство встъпи в длъжност, беше спряна една обществена поръчка за анализ на петте терена, беше определен служебно такъв. Запознах се с доклад на здравната инвестиционна компания, описани са характеристиките на всички пет терена и всеки от тях има определени недостатъци, които рискуват да загубят много време. Препоръката е да се търсят терени, които не са собственост на Министерство на здравеопазването. Този е единственият подходящ. Случило се е това, че има политическо решение държавата да не търси сред другите си собствености. Защо и как - никой не знае. Но негласното споразумение в обществения съвет бе, че е изминат много път от това решение насам и ние няма да го атакуваме", обясни Цекулова.


Кремена Кунева от Фондация "Даная" категорично счита, че общественият съвет не е полезен с нищо, но не желае той да бъде премахнат. От фондацията искат да се изгради публично-честно партньорство с обществен фонд под формата на договор между фондацията и държавата, без никаква печалба или дивиденти, да възложат анализите на правилните хора, да осъществяват надзор.


"Добрата практика, когато става въпрос за такъв тип партньорства, е да се направи обществена поръчка, за да може всяка организация да изложи възможностите си и проектите си и да се избере. Предстои да сключим Меморандум за сътрудничество с румънската организация, която построи своя детска болница на 9 етажа", обясни Кунева.


"Съгласна съм с критиките на фондацията за начина, по който бе сформиран този обществен съвет и правомощията, които му бяха вменени. Той не трябва да е коректив. Можем чрез лостове за достъп до обществена информация да предлогаме решения, да повдигаме въпроси. Здравното министерство прави всичко възможно, за да саботира отношенията си с този обществен съвет", обясни Надежда Цекулова.


"Призиви за ускоряване на процеса на всяка цена не можем да ги подкрепим с чисто сърце", категорично заяви Цекулова.