Мистериозна пневмония препълни болниците в Северен Китай и предизвика силна тревога, че може да е началото на нова пандемия. Излезе информация, че новата инфекция вече е достигнала Европа.
"Миналата седмица положението бе по-сериозно, имаше затворени училища и грипна ваканция. Този грип много прилича на Ковид относно симптомите. Започва със силна кашлица, след това мускулна треска и висока температура, приключва с течащ нос и отхрачване.
Тук докторите предписват много силно и ефективно лекарство. Грипът отминава за няколко дни", коментира пред Bulgaria ON AIR преподавателят във финансов колеж в Китай Димитър Владиков.
Китайците не са съгласни, че грипът идва от тяхната страна и твърдят, че е внесен от Индонезия и Малайзия, стана ясно още от думите му.
Вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова посочи, че в исторически план повечето пандемии са тръгвали от Китай, но в това няма нищо конспиративно.
"В конкретния случай става дума за усложнения на грипния вирус, аденавирусите и респираторния синцитиален вирус. По време на пандемията голяма част от инфекциозните агенти буквално изчезнаха, за да се върнат веднага, когато мерките бяха отпуснати. Събраха се няколко поколения дечица, които наваксаха след отпускане на мерките", обясни тя.
Микоплазма пневмоние за пръв път попада под светлината на прожекторите, обърна внимание проф. Александрова и добави, че това е много добре позната бактерия, която предизвиква инфекция на дихателните пътища.
"Става дума за атипична пневмония. Нямат клетъчна стена, по-бавно се размножават и предават. Тези пневмонии протичат сравнително леко, но може да има и тежки случаи и да излезе извън рамките на белите дробове", поясни вирусологът.
По думите на проф. Александрова това е бактериална инфекция и за лечението ѝ се използват антибиотици, които трябва да бъдат съобразени с характеристиките на този патоген.
Микоплазмата засяга млади хора - под 40 години, сега са засегнати основно деца. Франция, Дания, Швеция и Нидерландия вече съобщиха за повишаване на случаите.
"Не всички хора, които кашлят, имат пневмония. Ковид-19 също предизвиква атипична пневмония. Пневмониите при всички случаи биха си приличали като симптоматика", уточни вирусологът
В същото време навлязохме в грипния сезон, като пикът традиционно се очаква да настъпи през януари и февруари. Предстои да разберем какъв ще бъде профилът на поведение на коронавируса.